• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idén 20 éves a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

Egészségpolitika 2024.10.18 Forrás: Weborvos
Idén 20 éves a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

A jubileum tiszteletére a kamara megalapította a Mucha Márkné Katalin Emlékdíjat, melyet első alkalommal az ünnepségen adtak át.

Idén 20 éves a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a jubileumi alkalomból 2024. október 18-án ünnepi rendezvényen elevenítették fel a megelőző 20 év munkáját, tapasztalatait, a kezdetektől, a szolgáltató jellegű kamara kialakításán keresztül, pódiumbeszélgetésekben érintve a hagyományteremtés, a pályaorientáció, a múlt, jelen és jövő aktuális kérdéseit - számolt be a rendezvényről a köztestület közleménye.

Mint írták, az Uránia Nemzeti Filmszínház színházterme tökéletes helyszínnek bizonyult mind a pódiumbeszélgetésekhez, mind a jubileumi alkalom emlékére alapított új szakmai kitüntetés, a Mucha Márkné Katalin Emlékdíj átadásához.

Dr. Balogh Zoltán MESZK elnök köszöntőjét azzal kezdte, hogy az ünnepség aktuális pillanataiban ugyan csak a szűk család emlékezik együtt az elmúlt két évtizedre, de a nagy családot a MESZK tagjai együtt alkotják. Felsorolta a Kamara életének legjellemzőbb pillanatait, feladatait, az egymásra épülő folyamatokat, amiről a rendezvényen a pódiumbeszélgetésekben részletesen is kitértek a résztvevők.

– Húsz esztendő távlatából minden nehézség vagy küzdelem megszépül – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a Kamara cseperedése sem volt eseménytelen, de a formálásban résztvevők önzetlen segítsége eredményeként mindig sikerült megtartani a köztestület szakmaiságát, szervezettségét.

Dr. Takács Péter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a társadalom erejét az mutatja meg, hogyan bánik a leginkább rászorulókkal: –  A jól szervezett, színvonalas egészségügyi intézményi rendszerek sem képesek önmagukban ellátni a társadalmi funkciójukat szakmailag magasan képzett és emberileg a legmagasabb szinten lévő egészségügyi dolgozók, ápolók és orvosok nélkül.

Az indulás

Az ünnepi köszöntők után hat blokkban került sor a pódiumbeszélgetésekre. Az első részben a kezdeti első évekről, a 2004-2007 közötti időszak történéseit elevenítette fel Csordás Ágnes Katalin, a MESZK volt alapellátási alelnöke (2004-2011), Kubányi Jolán, a MESZK volt általános alelnöke (2004-2011), Dr. Csák Réka, a MESZK volt főtitkára (2004-2008) valamint Dr. Balogh Zoltán, aki 2004-től a MESZK elnöke.

A szolgáltató jellegű kamara

A második részben Szánti Istvánné, a MESZK volt járóbeteg ellátási alelnöke (2004-2023), Dr. Kincsesné Szónya Katalin, a MESZK Hajdú-Bihar Vármegyei Területi Szervezetének korábbi elnöke (2004-2016), valamint Dr. Balogh Zoltán a 2007-2011 közötti években formálódó, szolgáltató jellegű kamara kialakításáról beszélgettek, ezen belül megemlítve a Hivatásunk magazin megszületését, a kamarai honlap elindítását, a 2008-tól elindult elektronikus továbbképzések rendszerét, a vizsgabizottságokba való delegálást, a 2011-től elérhető élet- és balesetbiztosítást. Ebben a folyamatban, különösen a kötelező tagság megszüntetése után a kölcsönös kommunikáció kialakításában nagyon fontos szerepet kaptak a területi elnökök, a területi munkatársak. Dr. Betlehem József, aki 2004-2016-ig a MESZK Oktatási Továbbképzési és Tudományos Bizottság elnöke volt, videóinterjúban szólt a közös munkáról az ünnepélyes esemény résztvevőihez.

A közösség ereje

Nem kerülte el a nyilvánosságot a MESZK lázadó korszaka sem, a harmadik beszélgetés izgalmas, már-már történelmi visszatekintésként a nagygyűléseket, a tömeges rendezvényeket elevenítette fel. Pillanatokat, eseményeket, amikor a szakdolgozók a változások reményében felemelték hangjukat, megmutatták erejüket. Dr. Balogh Zoltán elnök beszélgetőpartnerei ebben a részben Babonits Tamásné, a MESZK volt fekvőbeteg ellátási alelnöke (2008-2013), 2013-2023-ig általános alelnöke, Dr. Irinyi Tamás, aki 2004-től a MESZK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezet elnöke, Üveges Péterné, aki 2013-2015-ig a MESZK választási eljárásokért felelős titkára, majd 2015-től napjainkig a fekvőbeteg ellátási alelnöke volt.

A hagyományok

Dr. Balogh Zoltánhoz és Babonits Tamásnéhoz Szabó-Bakos Zoltánné, aki 2008-tól napjainkig a MESZK Humánpolitikai és Minőségfejlesztési Bizottság /Kitüntetési Bizottság elnöke és Dr. Hirdi Henriett Éva (2009-2011 Kommunikációs titkár, 2011-2023-ig Alapellátási alelnök), aki 2023-tól a MESZK Általános alelnöke csatlakoztak a hagyományok témakörét összefoglaló beszélgetésben. Ebben a blokkban a résztvevők többek között összefoglalták a kitüntetések alapítását, rekreációs programok, a szakmai versenyek, és a MESZK Kongresszus hagyományait, közösségépítő szerepét, országos felmérések elindításának fontosságát.

Szakképzés és pályaválasztás

Nem kis feladat a jövő nemzedékének nevelése, tanítása, oktatása, a szakképzési törvény megszületésével teljesen új funkcióval bővült a Kamara szakmai feladatköre. A pályaválasztás és a szakképzés folyamataiban való részvétel jelentősége bizonyos értelemben hasonló a Kamara megalakulásához. A néhány éve A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától új feladatként átvett kamarai-szerepkör mára egy lendületes, tartalmas feladatává vált a MESZK-nek. A területi referensi hálózat kialakításától a társadalmi kommunikáció különböző területéig, a pályaválasztási kisfilmek, újságok kiadásán túl a szakképzési rendezvényeken való részvételig, a pályaorinetációs munka széles skálájából kaphattak ízelítőt a résztvevők. A pódiumon Balogh Zoltán, Babonits Tamásné partnerei Dr. Oláh András (2006-2023-ig a MESZK Oktatási Továbbképzési és Tudományos Bizottság elnöke), aki 2021-től a MESZK Szakképzési, Oktatási és Továbbképzési Igazgatóság igazgatója, valamint Dr. Istókné Dr. Puskás Andrea (2004-2011, 2018-napjainkig) a Budapesti Területi Szervezet elnöke volt.

Múlt, jelen, jövő

A jubileumi esemény utolsó pódiumbeszélgetése, amolyan záró akkordként a múltidézésen túl a jelen és a jövő feladataival foglalkozott. Dr. Horváth Csilla (2008-2013 jogi titkár), aki 2013-tól napjainkig a MESZK főtitkára, Dr. Róka Tímea (2012-2023 a MESZK Képalkotó-Diagnosztikai Tagozat vezetője), aki 2023-tól MESZK járóbeteg ellátási alelnöke, Dobák Zita (2016-2023-ig a MESZK Dietetikai Tagozat vezetője), aki 2023-tól MESZK alapellátási alelnöke és Mátésné Horváth Mónika, aki az alapítás óta a MESZK országos szervezet irodavezetője.

Mucha Márkné Katalin Emlékdíj

A jubileum tiszteletére, valamint aktívan munkálkodó tagjaink megbecsülésének jeleként köztestületünk megalapította a Mucha Márkné Katalin Emlékdíjat. A kitüntetést azok kaphatják, akik a névadó szellemiségéhez méltó munkásságot folytattak és kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a köztestület fejlődéséhez, célkitűzéseinek megvalósulásához, hazai és nemzetközi hírnevének öregbítéséhez, valamint életpályájuk során bizonyították, hogy méltóak az elismerésre - írták.

Az Emlékdíj idei kitüntetettjei:

Bokorné Sike Erika, a MESZK Fejér Vármegyei Területi Szervezet területi elnöke

Csík Julianna, a MESZK Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezet területi elnöke

Csordás Ágnes Katalin nyugalmazott védőnő, korábban a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke

Dankó Zsuzsanna, a MESZK Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területi Szervezet elnöke

Dr. Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezet területi elnöke

Dr. Kincsesné Szónya Katalin nyugalmazott ápolási igazgató

Dr. Záray Gyuláné, a Szent Kristóf Szakrendelő ápolási igazgatója

Munk János Tamásné, a MESZK Tolna Vármegyei Területi Szervezet területi elnöke

Pogonyiné Kiss Irén, a MESZK Heves Vármegyei Területi Szervezet területi elnöke

Szabó Gyuláné, a MESZK Somogy Vármegyei Területi Szervezet területi elnöke

Szekeresné Izsák Margit, a MESZK Baranya Vármegyei Területi Szervezet területi elnöke

Vörösmarty Attila, a MESZK Országos Szervezet választási eljárásokért felelős titkára

Valamint a MESZK munkáját támogató munkatársak közül:

Borsyné Dallos Szilvia, a MESZK Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Szervezetének területi irodavezetője és Mátésné Horváth Mónika, a MESZK Országos Szervezetének irodavezetője.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével továbbá az Országos Kórházi Főigazgatóság-Humánerőforrásfejlesztési Igazgatóság képviseletében Dr. Páva Hanna igazgató és Dr. Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, továbbá az alapításban részt vevő szakmai és civil szervezetek vezetői, támogatóink, valamint a MESZK elmúlt 2 évtizedét aktív munkájukkal formáló, szervezetünk életét alakító kollégáink - áll a beszámolóban.