• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idén is díjazta legjobbjait a Magyar Kórházszövetség

Egészségpolitika 2024.05.13 Forrás: Weborvos
Idén is díjazta legjobbjait a Magyar Kórházszövetség

Az MKSZ kongresszusának zárónapján díjazták az egészségügy s benne a kórházügy, illetve a szövetségi munka meghatározó személyiségeinek munkáját.

A Magyar Kórházszövetség XXXVI. Kongresszusának pénteki zárónapján került sor a szövetség korábban alapított, immár hagyományos életműdíjainak és pályázattal elnyerhető díjainak átadására.

A Magyar Kórházszövetség ügyeiben kiemelkedő munkát végző személyiségének juttatható Varga Ferenc Díjat 2024-ben Dr. Rudner Ervin kapta. Mint Velkey György elnök laudációjában elhangzott, Dr. Rudner Ervin sebészként, traumatológusként és ortopéd szakorvosként 45 évet töltött Szolnokon az egészségügy szolgálatában. A szolnoki MÁV Kórház volt főigazgatójaként egy országos szinten is egyedi, magas szakmai színvonalon működő, mégis családias intézményt vezetett. Volt a Szolnok Megyei Orvosi Kamara elnöke, az Ortopédiai Szakmai Kollégium és Társaság elnökségének tagja. 2006-tól a Magyar Kórházszövetség vezetőségi, majd elnökségi tagja, jelenleg a felügyelő bizottság elnöke. A Kórházszövetség elnökségében aktív, meghatározó véleményformáló, a várólistákkal kapcsolatos konzultációkban és szakértői munkákban betöltött kiemelkedő szerepe predesztinálta a díjra.

A magyar kórházügy kiemelkedő személyiségének járó Scholtz Kornél Díjat 2024-ben Dr. Zsembeli József vehette át a karcagi Kátai Gábor Kórházban végzett több mint öt évtizedes belgyógyászként végzett gyógyító munkája, az 1978-tól 24 évig tartó kórházigazgatói tevékenysége, emberi nagysága, a kórház iránt a mai napig tanúsított elhivatottsága, valamint az egészségügyi szervezésben, kórházvezetésben és gyakorlati egészségügyi munkában egyaránt kiemelkedő munkája alapján, a kórház munkatársi közösségének felterjesztése nyomán.

A Svébis Mihály Díj a Magyar Kórházszövetség életműdíja, amellyel a magyar egészségügy kiemelkedő, iskolateremtő szakmai vezető személyiségét kívánja kitüntetni. A 2022-ben alapított díjat idén Dr. Flóris Istvánnak ítélte a szövetség. A méltatásban elhangzott: Dr. Flóris István kimagasló szakmai szervező munkájával a 2007-ben megszüntetett Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet 2022-ben újraindította, amikor a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főigazgatója lett. A Baleseti Központban nagy hangsúlyt fektetett a fiatal baleseti sebészek képzésére, továbbképzésére, külföldi tanulmányutakon történő részvételére. Az egész traumatológus társadalom hálás neki, mert az ő vezetésével sikerült a Magyar Traumatológus Társaságnak a minisztérium, a társadalombiztosítás és a tisztifőorvosi hivatal vezetőivel a traumatológiai ellátást, a szakma finanszírozását megreformálni. Csak a sürgősségi és a traumatológiai szakma bérrendezése után - mintegy jó példaként - történt meg az egyéb szakmák orvosi bérének rendezése. Önkéntes munkájával személyesen is sokat tett a határainkon túl élő magyarok egészségügyi ellátásáért. Szakmai és emberi példamutatása, közösségteremtő képessége, a tudományos oktatásban, szakmai továbbképzésben kifejtett áldozatos munkája alapján vitathatatlan érdemeket szerzett mind a Baleseti Központban, mind az egész traumatológiai szakmában, mind a kórházvezetésben.

Dr. Ajkay Zoltán Emlékdíjat annak ítélik oda, aki a legszínvonalasabb előadást tartja a Kongresszuson. A Szakmai Bíráló Bizottság véleménye alapján a díjat idén Dr. Bíró Erzsébet, a Munkácsi Gyermekkórház munkatársa érdemelte ki Egészségügyi ellátás a háború árnyékában Kárpátalján című előadásával, melyben körültekintő alapossággal, plasztikusan és az érzelmeket is megmozgatva mutatta be a háború sújtotta Ukrajna magyarlakta városában a sebesültellátás és gyermekegészségügy mindennapjait.

A kiemelkedő, újító ápolásszervezői tevékenységet bemutató tagkórházként elnyerhető Szent Piroska Ápolásszervezési Díjat idén az Országos Mozgásszervi Intézetnek ítélték Célzottan - Biztonságosan - Az ellátás minőségének és biztonságának fejlesztése biológiai terápiában részesülő betegek kezelése során című pályázatára. Az Országos Mozgásszervi Intézet pályázati anyaga betekintést enged a biológiai terápiában részesülő betegek ellátásában részt vevő szakszemélyzet képzéséről. Az intézményen belül megszervezett képzés hozzájárult a betegbiztonság javításához és részévé vált a munkatársak motivációs rendszerének - hangzott el a méltatásban.

A Magyar Kórházszövetség kiemelkedő innovációt bemutató tagkórházának járó Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat pedig a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ nyerte el az Elektronikus betegadatrögzítő rendszer (eLázlap) bevezetése és az eLázlap lokalizációja, magyar paramétercsomag létrehozása a PTE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében című pályázatával. A PTE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében felmérték azt az igényt, hogy a kezelhetetlen mennyiséggé váló papír alapú dokumentáció digitalizációjával nagy mértékben növelhető a betegbiztonság, csökkenthető az osztályon dolgozók munkaterhelése. A saját munkatársak által fejlesztett eLázlap bevezetése innovatív, hatékony, rövid idő alatt elsajátítható projektnek bizonyult. Az összeállított paramétercsomag egységes alapot teremthet a magyarországi intenzív terápiás osztályok betegadat tárolásában a GDPR szabályok figyelembevételével.