• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itt a kormányrendelet a közös közbeszerzésekről

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Csütörtöktől lép hatályba a kórházakra vonatkozó kötelező központosított rendszer.

Megjelent a közös közbeszerzésekről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny 35. számában a 6648. oldalon. A rendelet a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények részére történő gyógyszer-, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer beszerzések országos központosított rendszerét taglalja. A jogszabály nem vonatkozik azokra a beszerzésekre, amelyekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jár el.

Nem kötelesek csatlakozni a rendszerhez azok az egyébként E. Alapból finanszírozott intézmények, amelyeknek fenntartója nem a magyar állam, önkormányzat, költségvetési szerv. A Honvédkórház azon ellátások tekintetében, amelyek finanszírozása nem az Alapból történik, nem köteles csatlakozni. A rendszer ugyanakkor lehetővé teszi az önkéntes csatlakozást is.

Mint központi beszerző szervezet, a feladatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fogja ellátni: lefolytatja a közbeszerzési eljárásokat. Ehhez az intézmények negyedévente kötelezően adatokat szolgáltatnak, amelyekből kiderül, mekkora a gyógyszer-, orvostechnikai eszköz, valamint fertőtlenítőszer felhasználásuk.

A közbeszerzési kiírásoknál a GYEMSZI-nek figyelembe kell vennie az országos kórházi gyógyszeralaplistát, valamint az orvostechnikai eszközök országos alaplistáját. Az előbbit az Országos Gyógyszerterápiás Tanács határozza meg, az utóbbit pedig az egészségügyi szakmai kollégium elnöke által kijelölt tagozatok hozzák létre generikus eszközcsoportok alapján. A listát évente legalább egyszer kötelesek felülvizsgálni a testületek, és ha kell, aktualizálni.

A Tanács elnöke orvos (állami vezető), titkára gyógyszerész, tagjai az egészségügyi szakmai kollégium egyes tagozatai –, illetve képviselteti magát a szakállamtitkárság, az OEP és a GYEMSZI is. (A Weborvos információi szerint aláírásra kész az elnök és a titkár kinevezéséről szóló okirat.)

Egy korábbi szakmai rendezvényen Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések középpontjában a maximális verseny áll az ellátásbiztonság garantálásával. A gyógyszer alaplistára való felkerüléshez a gyártók, illetve a nagykereskedők versengenek, s ígéret szerint megfelelő felkészülési időt kapnak az eredményhirdetést követően a szállítások megkezdéséig. A verseny hatóanyagok/hatóanyagcsoportokban zajlik, s ehhez igazítják a közbeszerzési technikát. Az alaplista fokozatosan bővíthető lesz.

Lehetőségük lesz az intézményeknek saját hatáskörben is megvalósítani közbeszerzéseket gyógyszer-, illetve orvostechnikai eszköz vagy fertőtlenítőszerek körében akkor, ha sürgőssé válik a beszerzés; ha a szükséges a termékkörben nincs hatályos keretmegállapodás vagy szerződés. Akkor is kikerülhetik a központosított beszerzést, ha például alacsonyabb áron tudnak vásárolni, ehhez azonban elég rigorózus feltételeknek kell eleget tenniük: a központi beszerző szervezet által kötött keretmegállapodás alapján időarányosan az adott intézmény által rendelhető, az igényfelmérés alapján megállapított mennyiség vagy érték 70 százalékát elérő mértékben már megrendelésnek kell megvalósulnia. Ezen felül elfogadhatnak adományt is.

A központosított közbeszerzés a kormányrendelet hatálybalépését követően induló közbeszerzési eljárásokra vonatkozik, értelemszerűen a jelenleg hatályos szerződések alapján történő beszerzéseket nem érinti, ám ezek az intézmények is csatlakozhatnak önkéntesen az új rendszerhez.

A GYEMSZI főigazgatója azt is elmondta a szakmai konferencián, hogy jelentős szakmai előkészítő munka szükséges, ezért az alaplisták várhatóan őszre készülnek el, a központi közbeszerzések a kormányrendelet elfogadása után, nyár végén, pilot jelleggel indulhatnak el. Várhatóan a gyógyszerbeszállítók állhatnak elsőként a rajthoz, majd az orvostechnikai eszközök késő ősztől.