• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Javulhat a közgyógyellátás – módosító javaslat

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A folyamatos ellátás biztosítása érdekében indokolt a preferált referencia ársáv szélesítése.

A preferált referencia ársáv eddigi öt százalékról tíz százalékra nőhet, ha a parlament elfogadja az egészségügyi bizottság javaslatát, amelyet Kovács József, a bizottság elnöke és Ódor Ferenc (mindketten Fidesz) nyújtott be, s amelyet a testület egyhangúan támogatott.

Ez jó hír a közgyógyellátásban részesülőknek, ugyanis többeknek rendre szembesülniük kell azzal, hogy hiánycikk a gyógyszerük. A patikus hiába rendeli meg a terméket, a forgalmazó nem tud szállítani, mert a gyártónál kiapadtak a készletek. Sokat támadott módon ugyanis csak egyszázalékos piaci részesedést kell igazolnia a gyártónak ahhoz, hogy a vaklicit során alacsony árral elnyerje a közgyógyellátás „biztos üzletét". Ugyanakkor nem minden gyártó/forgalmazó tudja teljesíteni az ellátási igényt, így a patikaszerből hiány alakul ki. Közgyógyellátásban pedig csak az ötszázalékos sávba bekerült gyógyszerek adhatók ki a betegeknek. Ha az öt százalékot tízre emelik, akkor nagyobb eséllyel több gyógyszer kerülhet a támogatott ársávba, így a betegek is jobb eséllyel jutnak közgyógyellátásba sorolt gyógyszerükhöz.

A bizottság egyhangúan támogatta és indokoltnak tartja a folyamatos ellátás biztosítása érdekében a preferált referencia ársáv szélesítését.

Az alábbi javaslat kerül az Országgyűlés elé az egészségügyi salátatörvény módosításaként: „Preferált referencia ársávba tartozó gyógyszer: az egészségbiztosításért felelős miniszter rendelete alapján történő fixesítés során meghatározott gyógyszerek közül, a hatóanyag alapú fix támogatás esetén a referencia gyógyszer napi terápiás költségét legfeljebb 10%-kal meghaladó és az annál alacsonyabb napi terápiás költség ű gyógyszer, valamint a terápiás fix elven működő támogatás esetén normatív támogatási kategóriába tartozó csoportban a napi terápiás költség átlagát legfeljebb 10%-kal meghaladó és az annál alacsonyabb napi terápiás költségű gyógyszer."

A delistázási korlát felemelését is támogatja az egészségügyi bizottság, amelynek javaslata szerint a hatóanyag fix csoportban eddig 30%-os sávban tartott úgynevezett delista korlátot megemelik 50 százalékra. A bizottság álláspontja szerint ez a lépés lehetőséget teremt arra, hogy a generikus gyógyszerek körében a verseny fokozatos fenntartásával az ellátásbiztonság erősödjön.