• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jóléti kiadások jövőre: az egészségügy kivétel

Egészségpolitika Forrás: MTI

A jóléti funkciók sorában az egészségügy az egyetlen terület, amelyre kevesebb jut 2013-ban.

Az államháztartás funkcionális mérlege szerint jövőre az állami szolgáltatásokra, a jóléti kiadásokra és az adósságtörlesztésre is valamivel nagyobb rész jut az összkiadásból, miközben az állam gazdasági funkcióira kevesebb - derül ki a pénteken a parlamentnek benyújtott 2013. évi költségvetési törvényjavaslatból.

Az államháztartás 17.785 milliárd forintnyi összkiadásának 57,7 százaléka - több mint 10 ezer milliárd forint - megy jóléti kiadásokra 2013-ban, ami némi emelkedés az idei 56,9 százalékhoz képest. Eközben az állami működési funkciókra 14,9 százalék jut az idei 14,6 után, az államadósság-kezelésre 9,1 százalék az idei 8,2 százalék után, a gazdasági funkciókra 14,7 százalék az idei 16,1 százalékot követően.

A jóléti funkciók tekintetében az egészségügy az egyetlen terület, amelyre az ideinél kevesebb jut majd, a teljes kiadás 7,7 százaléka, míg az idén 8,3 százalék jutott. Oktatásra az összes kiadás 10,6 (idén: 10) százalékát, társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra 33,6 (idén: 33) százalékát, lakásügyre 3,1 (idén: 2,8) százalékát költik. Szórakoztató, kulturális és vallási tevékenységre az ideivel megegyezően 2,8 százalékot fordít az állam.

A saját működésén belül általános közösségi szolgáltatásokra 9,8 százalék jut az idei 9,5 százalékot követően, míg a védelmi kiadások aránya változatlanul 1,5 százalék, a rendvédelemre és a közbiztonságra pedig az összes pénz 3,6 százaléka jut az idei 3,5 százalék után.

A gazdasági funkciók közül megszűnik az eddig 0,2 százalékkal részesedő tüzelő- és üzemanyag, valamint energiaellátási feladatcsoport, míg a mező-, erdő-, hal- és vadgazdálkodásra változatlanul 2,2 százalékot, bányászati és ipari tevékenységre 0,7 százalékot fordítanak. Jelentősen kisebb, az eddigi 6,8 helyett 6,4 százalékos szelet jut a közlekedési és távközlési tevékenységre, és 3,2 helyett 2,3 százalék közúti közlekedésre.

A vasúti közlekedésügyek és szolgáltatások 1,7 részesedése ugyanakkor 1,8 százalékra emelkedik, a távközlésé 0,1-ről 0,2-re, az egyéb közlekedésé és szállításé 1,9-ről 2,1-re. Mérséklődik a környezetvédelemi kiadások aránya is, 1,5-ről 1,4 százalékra.