• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jönnek-e uniós pénzek az egészségügybe?

Egészségpolitika Forrás: MTI

Szócska: az egészségügynek nagyobb támogatást kell kapnia a törvényhozásban.

Ahhoz, hogy az egészségügyi fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban is legyenek uniós források, a következő hónapokban az egészségügynek nagyobb támogatást kell kapnia az Országgyűlésben - jelezték az egészségügyi államtitkárság képviselői az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén. Szócska Miklós államtitkár a bizottság képviselőinek segítségét kérte, hogy a jogalkotási, uniós költségvetési tervezési időszakban az egészségügy ne csak áttételesen, hanem "megfelelő súllyal" jelenjen meg a dokumentumokban.

Mint az államtitkárság főosztályvezetője, Balogh Tamás kifejtette: a jelenlegi uniós elvárás szerint a tagállamoknak a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat fókuszáltan kell felhasználniuk. Az országok kompetenciája dönteni ezekről a kiemelt ágazatokról. Így az egészségügyi fejlesztésekhez akkor lehet továbbra is uniós források igénybe venni, ha a kormány, illetve a döntéshozók úgy foglalnak állást, hogy Magyarország részéről ebbe a négy támogatandó terület közé be kívánják emelni az egészségügyet - mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte: mostanra sikerült "megnyugtatóan" rendezni az uniós források felhasználását, ugyanakkor vannak még olyan 2010 előtti döntések, amelyeknek következményeivel most kell szembenézniük, vannak programok, amelyek nem mennek végbe. Korábban ugyanis, mindenféle rendszerstratégia alapján döntöttek az uniós források elosztásáról, így például rendelőintézetek földrajzi helyéről, de olyan is előfordult, hogy az intézmények progresszivitási szintjeinek meghatározásakor az intézményvezetők terveit, "szándéknyilatkozatait" vették alapul - tette hozzá.

Szócska Miklós a fejlesztési forrásoknak köszönhetően megvalósult intézkedések közül egyebek mellett az alapellátás és a fekvőbeteg-ellátórendszer fejlesztését emelte ki, a legjelentősebb folyamatban lévő programok közül pedig a hiányzó rehabilitációs ellátások kialakítását, továbbá az onkológiai ellátás erőforrás koncentrációját. Utóbbinak köszönhetően a központosított onkológiai ellátórendszer teljes feltételrendszere hamarosan kialakul - hangsúlyozta.

Hozzátette, szintén fejlesztési források révén számos népegészségügyi program várható a jövőben és elkezdődnek az egészségügyi fejlesztések is. Ezen felül folyamatban vannak az emberierőforrás-fejlesztési programok is. Ezekről az intézményvezetőkkel is folyamatosan egyeztetnek, annak érdekében, hogy az egészségügyi átszervezések nyomán senki ne maradjon munka nélkül - hangsúlyozta az államtitkár.

Legolvasottabb cikkeink