• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Jubilál a Magyar Transzplantációs Társaság

Egészségpolitika 2018.11.22 Forrás: Weborvos
Jubilál a Magyar Transzplantációs Társaság

A szervezet debreceni jubileumi kongresszusán a szakma legújabb eredményeiről, a szakmai kihívásokról esik szó.

Magyarországon sokat fejlődött a szervátültetés szakmai, tudományos és technikai háttere a Magyar Transzplantációs Társaság működésének két évtizede alatt. A szervezet debreceni jubileumi kongresszusán a szakma legújabb eredményeiről és az transzplantáció előtt álló kihívásokról elismert hazai és nemzetközi szakemberek tartanak előadásokat és több gyakorlati kurzuson is részt vehetnek az érdeklődők.

A Magyar Transzplantációs Társaság (MTT) 1998-ban alakult meg azzal a céllal, hogy elősegítse a hazai szervátültetéssel kapcsolatos tudományos eredmények bővítését és azok minél hatékonyabb gyakorlati felhasználását. A szakmai szervezet részt vett a többi között az európai szervátültetés szakvizsga (UEMS) létrehozásában, valamint a vese-, a szív-, a hasnyálmirigy- a máj és a tüdőátültetési program magyarországi elindításában. Az elmúlt két évtizedben az igazi csapatmunkának számító transzplantációs tevékenység beilleszkedett az orvosi szakmák közé és ma már Magyarországon is minden beteg számára elérhetőek a szervátültetés legkülönbözőbb fajtái. A szervátültetett betegek szövetségeket, alapítványokat, közösségeket hoztak létre, amelyekkel szoros kapcsolatot tart fenn a Magyar Transzplantációs Társaság. A szervezet jubileumi kongresszusa jó alkalmat kínál arra, hogy az eddigi eredmények bemutatása mellett a jövő feladatairól és kihívásairól is információt kapjanak a szakemberek és a nyilvánosság is. Ilyen például az európai élő donoros vesecsere program, amelyhez Magyarország is szeretne csatlakozni a jövőben. A kongresszust megelőzően tartott találkozón külföldi szakemberek osztották meg a módszerrel kapcsolatos tapasztalataikat, és a fiatal sebészeknek gyakorlati oktatás keretében lehetőségük volt állatműtétek során laparoszkópos donor nefrektómiát végezni.

 

 „Hazánkban a szakemberek évente mintegy 350 veseátültetést végeznek el, de ennek csupán 10 százaléka élődonoros beavatkozás. Hollandiában ez az arány több mint 50 százalék. Magyarország 2013 óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, ami számos területen hozott fejlődést. Az európai élődonoros vesecsere program gyakorlatának átvétele, hazai alkalmazása, reményeink szerint az élődonoros veseátültetések számának emelkedésére lesz hasonló hatással”- fogalmaz dr. Nemes Balázs, az MTT tagja (képünk).

A debreceni kongresszus főszervezője elmondta, hogy az elmúlt 20 évben sokat fejlődött a szakma, így Magyarországon ma már mindenki számára elérhető a vese-, szív-, máj, vagy tüdőátültetés. A jövő kihívásai miatt azonban szemléletváltásra van szükség hazánkban is, például a feladatelosztás, finanszírozás, vagy a fejlesztés területén. A szakember ilyennek nevezte például a gépi perfúzió magyarországi bevezetését, amelynek eredményeképpen hazánkban tovább lehetne javítani a halott donorból eltávolított szervek minőségét, mielőtt beültetnék azt a befogadó testbe.

november 21. és 24. között tartott tudományos rendezvényen számos neves külföldi szakember is részt vesz, így például a kuriózumnak számító orosz szívátültetési programmal is megismerkedhetnek a résztvevők, de a meghívottak között japán, olasz, cseh, lengyel, angol, és francia szakemberek is lesznek.

Legolvasottabb cikkeink