• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Karácsony ígéri, talpra állítja a fővárosi egészségügyet

Egészségpolitika 2019.10.10 Forrás: MTI
Karácsony ígéri, talpra állítja a fővárosi egészségügyet

A főváros elindítja majd a szűrőprogramokat azért, hogy senki ne haljon meg olyan betegségben, ami korai észleléssel megelőzhető.

Karácsony Gergely azt ígéri, hogy főpolgármesterként, a fővárosi önkormányzattal és kerületekkel közösen,  olyan rendszert hoz létre, amelynek az egyik legfontosabb feladata a budapesti egészségügy talpra állítása lesz. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt egy, a Péterffy Sándor utcai kórház előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón arra kérte a választókat, tegyék fel a kérdést, van-e a fontosabb érték az emberi életnél. Felhívta a figyelmet:  az önkormányzati választáson a szavazók arról is döntenek, hogy mire fordítsák az adófizetők pénzét, stadionokra vagy kórházakra. 

A fővárosi kórházak államosítása után egyre kevesebb pénz jut ezekre az intézményekre, miközben Budapesten már eddig is sok száz milliárd forintot költöttek látványsport-beruházásokra, és a kormány továbbra is építi a meg nem pályázott olimpiához szükséges sportlétesítményeket - fogalmazott a politikus. Karácsony Gergely rámutatott, hogy a budapesti főpolgármester minden olyan állami beruházást megvétózhat, ami véleménye szerint nem szolgálja a fővárosiak érdekeit. A főváros érdekeit vajon szolgálja, hogy kézilabda- vagy atlétikai csarnok épüljön, amíg a kórházak rossz állapotban vannak - kérdezte.

A zuglói politikus elmondta, küzdeni akar azért, hogy a kórházak visszakerüljenek a fővárosi önkormányzathoz. A járóbeteg- és a háziorvosi ellátást nagyrészt még mindig a kerületek tartják fent - emelte ki. Emlékeztetett programjának arra a részére, hogy a fővárosi önkormányzat koordinátorként segíti majd a kerületek munkáját, és elindítja azokat a "ma még nagyon-nagyon szórványos" szűrőprogramokat, amelyek lehetővé teszik, hogy senkinek ne kelljen olyan betegségben meghalnia, ami korai észleléssel megelőzhető lenne.

Kálmán Olga, volt DK-s támogatású főpolgármester-jelölt azt mondta, a Péterffy Sándor utcai kórházról egyre aggasztóbb és szomorúbb hírek jelentek meg a sajtóban. Saját és politikustársai nevében arra szólította fel a kormányt, hogy minél rövidebb idő alatt újítsák fel az intézményt.

Niedermüller Péter VII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt úgy fogalmazott: a kórház állapota évről évre romlik, a benne dolgozó orvosoknak és ápolóknak pedig egyre rosszabb körülmények között kell végezniük a munkájukat. A kerületet irányító fideszes önkormányzat semmit sem tett annak érdekében, hogy javuljanak az állapotok - jelentette ki.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármesterjelölt egy korábbi, Komáromi Zoltánnal, a DK egészségügyi szakpolitikusával folytatott beszélgetésére hivatkozva közölte, hogy a terézvárosi háziorvosi praxisok jelentős részét nyugdíjas orvosok töltik be.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy az EU-n belül a magyar kormány költ GDP-arányosan a legkevesebbet az egészségügyre, és közben évente 46 ezer ember hal bele gyógyítható és megelőzhető betegségekbe. 

Legolvasottabb cikkeink