• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kedvező fordulatra várnak a háziorvosok

Egészségpolitika Forrás: FAKOOSZ

Kongresszusra készül a családorvosokat tömörítő FAKOOSZ.

A FAKOOSZ 22 évvel ezelőtti megalakulása óta egy határozott cél érdekében küzd, ez pedig a háziorvosok, házi gyermekorvosok élet-, és munkakörülményeinek javításán keresztül a ránk bízott népesség egészségügyi ellátásának jobbítása – írja dr. Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ elnöke nyílt levelében, amit az alábbiakban szó szerint idézünk:

„Hisszük, hogy napjainkban is csak ez lehet a vezérlő elv, s ezt politikai kurzusok sem vitathatják. Kötelességük – akár kormányzati ciklusokon átívelően is – ezért minden rendelkezésükre álló eszközzel ezt a célt szolgálni. A politika felelőssége a célnak leginkább megfelelő feltételek (jogszabályi, pénzügyi, eszköz, s humánerőforrás) Alaptörvényből levezethető biztosítása.

A mi felelősségünk pedig az általuk megszabott keretek között (köz)szolgálni!

A kétharmados többséggel támogatott kormány megalakulásakor a háziorvosi szakma összefogásával megalkotott, konszenzuson nyugvó javaslat-csomagot adott át részükre. Nagy reményeket fűztünk a megoldási javaslataink gyors megvalósításához is.

Miközben a kormányprogramban foglaltak szerint megindult az egészségügy szinte minden pontján történő változtatás, valós és intenzív jogszabály előkészítési munkában is részt vehettünk. Véleményeink, javaslataink több helyen is beépültek a jogalkotás során, mégis jelentős hiányérzetünk maradt, s összességében csak kis mértékű, gesztus értékű, de jó irányú elmozdulást érzékelhettünk ez ideig.

Érdemi, fordulatot jelentő, hosszú távú pozitív változások eléréséért ezen kormányzati ciklusban – mindenféle kivárás nélkül – most és azonnal kell döntéseket meghozni.

1. Addig amíg az országban az új praxis törvény és végrehajtási rendelete hatósági, önkormányzati (félre)értelmezése, jogalkalmazása, de még a bírósági gyakorlat is a háziorvos kollégák vagyonfosztását, anyagi veszteségét, kisemmizését eredményezi nincs jogbiztonságunk, nincs egzisztenciális biztonságunk, nem lesz utánpótlásunk sem!

2. Az új önkormányzati törvényben előírt alapellátási feladat ellátási kötelezettség még a szerződés kötelező elemeinek rögzítése mellett is konzerválta a helyi szintre helyezett konfliktusokat és az önkormányzati erőfölénnyel történő visszaélést, a duális finanszírozásból eredő pénzügyi hozzájárulás kikerülését.

3.A felemásra sikeredett orvosi béremelés a kettős mérce közepette – bár jelentős pozitív elmozdulásként értékeljük – bizonytalanok vagyunk abban, vajon felismerte-e a kormány, hogy finanszírozásunk a mai gazdasági környezetben valóban elegendő-e felelős gyógyító munka, folyamatos továbbképzés, utánpótlás nevelés és egzisztenciális biztonság garantálására. Az elégtelenséget az ÁSZ vizsgálat és a FAKOOSZ kezdeményezésére az Állampolgári Jogok Biztosa objektív módon igazolta.

4. Kollégáink harmada nyugdíjas korban kénytelen tovább dolgozni, mert nincs praxis alap, mely támogatná a tisztes visszavonulás jogi-, és egzisztenciális céljait.
Ifjú, potenciális kollégáink továbbra is bizonytalanok, régóta kivárnak vajon megéri-e hosszú távon eladósodni, olyan vállalkozást létrehozni és működtetni, ahol még az is kétséges – állami finanszírozás mellett – megtérül-e valamikor is a befektetett szellemi-, és anyagi tőke, biztosít-e stabil megélhetést, a társadalom részéről elvárt egzisztencia fenntartása mellett.

Nos, kongresszusunk előtt ezekre a alapkérdésekre várunk most már elodázhatatlanul konkrét megoldást jelentő válaszokat felelős vezetőinktől, a kormánytól, parlamenttől" - zárul az elnök levele.

A FAKOOSZ a hétvégén, április 12-14. között tartja XXII. országos gyűlését Lillafüreden.