• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A legújabb vírus a kötőhártyát támadja meg

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Az influenza és a hányással-hasmenéssel járó vírusok után egy újabb járványhullám tetőzött a megyében, a kötőhártya-gyulladás.

Ezzel kapcsolatban több mint hatvan megbetegedést regisztráltak, ami a tavaly december elején kezdődött járvány újabb fellángolását jelzi. Március végén egy ambuláns beteget vizsgáltak a szemészeti ügyeleten, majd ezt követően további megbetegedéseket is észleltek, részben a kórházban ápolt betegek, részben a dolgozók körében – írja a Dunántúli Napló – online.

Dr. Kiss Gabriella, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője elmondta, a megyében az egyébként szórványosan előforduló, adenovírus okozta járványos szaru- és kötőhártya-gyulladásban (keratoconjunctivitis epidemicában) megbetegedettek száma ez év téli, kora tavaszi időszakban szokatlanul nagy mértékű. Korábban is fordultak elő kisebb járványok, de a megye csaknem teljes területét érintő, gyors terjedésű járvány figyelemre méltó.

Mivel a kórokozó fertőzőképessége nagy, és a tünetek megjelenésétől kezdve három hétig is fertőzhet, nagyon fontos, hogy a beteg teljes gyógyulásig ne menjen a munkahelyére, hiszen kollégáit is nagy eséllyel megfertőzheti. A lappangási idő 5–12 nap, a tünetek pedig, hirtelen kezdet, idegentest-érzés a szemben, belövellt kötőhártya, erős könnyezés. Az esetek felénél fejfájás, hőemelkedés, a fül előtti nyirokcsomók érzékenysége is fennáll. Súlyos esetben a szaruhártyán apró tűszúrásnyi homályok alakulnak ki, ezek néha gyógyulás után is megmaradnak, látásromlást okozva – emeli ki a portál.

A szemészeti rendelések felkészültek a nagy számban megjelenő fertőző betegekre, fokozott fertőtlenítéssel és kézhigiénével, ahol erre lehetőség van külön rendelőben kezelve a fertőző betegeket, igyekeznek megállítani a járványt. A szemészek azt észlelik, hogy a családokban és más közösségekben egyre nagyobb számban kapják el egymástól a betegek a vírust. Sajnos nagyon nehéz védekezni ellene, mert a beteg erősen könnyezik és könnyével, orrváladékával fertőz. Így ha a megbetegedett családtag hozzáér a szeméhez, aztán pedig a kilincshez, telefonhoz vagy bármilyen használati tárgyhoz a lakásban, az is fertőzött lesz a vírussal – húzta alá a szakember.

Ezért az egy háztartásban élőknek fokozottan figyelniük kell a kézmosásra, és arra, hogy lehetőleg ne nyúljanak a szemükhöz, ne használjanak közös törölközőt, a beteg papírzsebkendőit zárt zsákban gyűjtsék és mihamarabb dobják ki. Ezen kívül nem csak a családban, hanem a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben is célszerű ilyenkor figyelni arra, hogy amíg nem tudunk kezet mosni, ne érjünk az arcunkhoz, szemünkhöz – tette hozzá dr. Kiss Gabriella.