• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két hét eltelt, a zavar maradt

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Tömeges ellátási problémák keletkeztek a segédeszközt érintő jogszabály miatt.

Az Orvostechnikai Szövetség sajtóközleménye a gyógyászati segédeszköz ellátás zavarairól

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) ismételten felhívja a gyógyászati segédeszköz használók figyelmét, hogy egy törvényváltozás miatt jelentékeny mértékben szűkült a gyógyászati segédeszközök házhozszállítása, ezen belül megszűnt az eszközök postai úton történő eljuttatási lehetősége a betegek részére.

A Magyarország Országgyűlése által 2013. június 26-án mindennemű előkészítés és szakmai véleményezés nélkül elfogadott és július 5-én hatályba lépett törvénymódosítás miatt, a mintegy 160 ezer beteget, rászorulót – köztük sok ezer szociális otthonban élő idős embert – érintő változtatások megvalósításához szükséges átmeneti idő hiánya miatt következett be ez a helyzet. A változások törvényi indoklása téves, s még az a vélhető megfontolás is, hogy ez a ritka visszaélések ellen a megfelelő lépés.

Sajnos az egészségügyi kormányzat Szövetségünk és a betegszervezetek két héttel ezelőtti jelzésére sem tett semmilyen intézkedést a betegek, az orvosok, a szakdolgozók, a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszköz szaküzletek tájékoztatása érdekében. Kérésünk ellenére nem történt semmilyen szakmai egyeztetés a kialakult tömeges ellátási problémák megoldása, a betegek helyzetének könnyítése érdekében.

Szövetségünk tagvállalatai sok éve felelősségteljesen biztosítják a gyógyászati segédeszköz ellátást. Miközben költségeik egyre nőttek, tíz éve nem emelhettek árat a központi árszabályozás miatt. A jelenlegi árak mellett a törvényváltozás előtti házhozszállítások nélkül, számos termékkörben (inkontinencia, kötszer, sztóma) a betegeket kiszolgáló szaküzletek nem képesek biztosítani a betegek, különösen a falvakban és a szociális otthonban élő betegek ellátását. Az új törvényi körülményeknek megfelelő ellátás a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszköz szaküzletek révén is nagyon nehezen lesz biztosítható, hiszen csak idén, még mintegy 400 ezer kiszállítást kellene végrehajtaniuk úgy, hogy semmilyen anyagi, személyi támogatást ehhez nem biztosít a Kormányzat. Ugyanakkor biztos, hogy a segédeszközboltok vagy a gyógyszertárak saját hatáskörben megvalósított házhoz szállítása jelentős betegteher növekedéssel fog járni a postáéhoz képest.

Ismételten kérjük a Kormányzat segédeszköz ellátásért felelős vezetőit, hogy sürgősen tekintsék át a kialakult rendkívüli ellátási gondokat, és a szakmai szervezetekkel történt konzultáció után tegyék meg a szükséges intézkedéseket a problémák megoldása, és a megfelelő jogi szabályozás kialakítása érdekében.

Az OEP tájékoztatója a segédeszközök házhozszállításáról

Legolvasottabb cikkeink