• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tavaly tizenegyezer gyógyszermérgezés történt

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A legtöbb halálos kimenetelű mérgezést a gyógyszerek okozzák – derül ki az Országos Kémiai Biztonsági Intézet jelentéséből.

A gyógyszermérgezéseket az ipari, a háztartási és a növényvédő szerekkel történő halálos balesetek követik. Tavaly több mint 11 ezer gyógyszermérgezést regisztrált a kémiai biztonsági intézet, melyből az esetek csaknem kétharmada öngyilkossági kísérlet volt. A véletlen vagy az egyéb mérgezések aránya pedig mindössze tíz százalék - olvasható a Népszabadság portálján.

A miskolci megyei kórház adjunktusa, Kolláth Tibor szerint az elszegényedéssel nem ritka, hogy a házilag összepancsolt szerek miatt kerülnek a toxikológiára a fiatalok. Mint mondta: előfordul, hogy valaki a piacon, vagy akár az interneten vásárol nyugtatókat és azt öblíti le a mámor reményében fél liter vodkával. Ezt jó esetben, ha nincs semmi egyéb egészségkockázata az illetőnek, egy-két nap alatt „gyógyítható". Volt azonban halállal végződő esetük is, az egyes partidrogok gyakran „kikapcsolják" az úgynevezett hányási reflexet, és a bódult ember saját hányadékában megfullad. Az orvos szerint a tudatmódosító drogok mindenkire másként hatnak, de hogy miként, azt senki nem tudhatja, amíg nem próbálta.

– Nagyon is gyakori eszköze a problémamegoldásnak, hogy az emberek fognak egy orvosságosdobozt, és azzal egyszerűen „kilépnek" szorongató élethelyzetükből – mondta a lapnak Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiájának vezető főorvosa. A Péterfy toxikológiájára kerülnek az ország minden részéből főként a súlyos és nehezen megoldható esetek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ez az intézet látja el a mérgezettek csaknem felét. Zacher Gábor szerint a párkapcsolati vagy egyéb családi konfliktusok kezelésének mondhatni „nemzeti módszere", hogy valaki beleiszik egy üvegbe, bekap néhány doboz gyógyszert.

A lap által megszólaltatott sürgősségin dolgozó orvosok azt mondták: a kilencvenes években még a vegyszerek, azok között is a rosszul tárolt, üdítősüvegbe áttöltött permetlék okozták a legtöbb tragédiát, mostanra a gyógyszerek váltak a leggyakoribb méreggé.

További részletek a Népszabadság honlapján

Legolvasottabb cikkeink