• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kihasználatlan potenciál van a szervdonációban

Egészségpolitika 2019.04.21 Forrás: Orvosok Lapja Szerző:
Kihasználatlan potenciál van a szervdonációban

Jelenleg is vannak a tárcánál az OVSZ részéről megküldött jogszabály-módosítási javaslatok.

Az egyik legerősebb év volt a 2018-as szervdonáció szempontjából, tíz százalékkal nőtt a szervdonációk száma, s tavaly történt meg a tízezredik szervátültetés az immár 45 éves transzplantációs történetünkben, ismertette a legfontosabb változásokat dr. Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója több fórumon is évértékelőjében. Bár kissé elmaradunk a többszerv donációban 65 százalékos eredményünkkel az Eurotransplant 75 százalékos átlagától, azért nem kell szégyenkeznünk. Arról is beszélt, hogy jóval nagyobb potenciál van a szervátültetésben, mint amennyit jelenleg kihasználunk.  Az adatokból kitűnik, hogy kiemelkedően magas Budapest szervdonációs aktivitása az OKITI, a Honvédkórház és a nemrég bekapcsolódott SE Korányi Tömbnek köszönhetően, írja a szervátültetésekről szóló összeállításában az Orvosok Lapja legutóbbi, tavaszi (2.) száma. 

Halottat operálnak, hogy életet menthessnek 

A „Halottat operálunk, hogy életet menthessünk” című, drámai sodrású film az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának munkáját mutatja be az Irodához befutó szervriadótól kezdve, az átültetésre történő felkészülésen, a donorszerv eltávolításán, szállításán át a beültetésig.  A „Cool Story Bro” sorozatban készült alkotás kiemelt célja a transzplantáció körüli tévhitek eloszlatása, s a film A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2018 nyertesei között volt, második helyezést ért el az „Egyéb társadalmi/gazdálkodó szervezet kategóriában.

Finanszírozásról, költséghatékonyságról, ösztönzőkről

Az elhunyt donorokkal kapcsolatos vizsgálatokért, a donorok ellátásért, a szervek kivételéért és szállításáért, illetve a transzplantációk elvégzéséért járó finanszírozási díjak mértékét és az elszámolás szabályait jogszabályok írják elő. Átlagos költségösszetevők alapján az alábbiak szerint határozták meg a díjakat, amelyek ritkán változ(hat)nak: vese 5,5; kombinált hasnyálmirigy-vese 10,5; máj 16; tüdő 20; szív 16 millió forint, tájékoztatta az Orvosok Lapját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Minden módosítás előtt el kell végezni egy költségfelmérésen alapuló kalkulációs számítást, a jelenlegi díjak mértékével kapcsolatban problémát a beültetést végző centrumok nem jeleztek.

Az intézmények finanszírozása úgy történik, hogy az adott beültetést végző centrum részére az előző évben nyújtott transzplantációs tevékenysége alapján egy keretösszeg áll rendelkezésre az egyes eljárásokra. Mint a NEAK válaszában jelezte, finanszírozási korlát miatt idáig transzplantáció még nem maradt el. Az ellátások azon túl, hogy az egészségügyi ellátás fejlettségének egyik indikátorát is jelentik, a legnagyobb számban végzett vesetranszplantációk költséghatékony ellátásnak is tekinthetők. A jelzett előirányzatban szereplő eszközök és eljárások felhasználása mind időben, mind térben jelentősen eltérhet a tervezettől, így a transzplantációk esetében esetlegesen jelentkező többlet finanszírozási igény a finanszírozási év végén belső átcsoportosításokkal kezelhető.

A transzplantációk díja fedezetet nyújt magára a szervátültetésre, a kórházi ellátásra, illetve az ezzel kapcsolatos költségekre. Az adott intézmény minden hónapban teljesítményjelentést ad le az előző hónapban elvégzett szervátültetésekről, és amennyiben a megadott adatok alapján az ellátás finanszírozható, akkor a NEAK – szintén jogszabályban rögzített szabályok szerint – átutalja az ellátásért járó díjat a szolgáltató részére.

A donorok ellátása és a szervkivételek finanszírozása szintén jogszabályban kihirdetett díjon történik az ösztönző beépítésével:

•   A szervtranszplantációs riadó jelentéséért és a szerv kivételéig történő donorellátásáért, egy szerv sikeres kivétele esetén 456 000 forint, több szerv sikeres kivétele esetén 600 000 forint díjazás jár. A szolgáltató a díjazás 70 százalékát köteles a szervkivételben közreműködő személyek díjazására fordítani.

•   A szervkivételért (a szervet átültetésre előkészítő munkacsoport tevékenységéért) – ha azt transzplantáció követi – a NEAK szervenként 420 000 forint, máj esetén 900 000 forint díjazást folyósít.

Jelenleg a transzplantációk előtti kivizsgálás és az azt követő utógondozás finanszírozásának áttekintése van napirenden. Ez egy többlépcsős, időben rendkívül változó hosszúságú kód- és finanszírozás karbantartási folyamat, tudtuk meg a NEAK-tól.  

 

Molnár Csilla: Szakmailag nagyon összetett feladat megőrizni a testet

– Az intenzív osztályos munka során célunk a kritikus állapotban lévő betegeink gyógyítása, életének megőrzése, egészségük helyreállítása. Ez a küzdelem azonban nem minden alkalommal sikeres – mondja dr. Molnár Csilla egyetemi docens, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika idegsebészeti munkacsoportjának vezetője, aki harminc éve dolgozik a klinikán. – Ha egy betegünket minden igyekezetünk ellenére elveszítjük, akkor az illető halála után másik célt tűzünk ki. Segíteni más embereken, akiknek az életkilátásai korlátozottak valamilyen súlyos szervelégtelenség miatt. Egy elvesztett beteg még egészséges szerveivel egy vagy több betegnek segíthetünk az egészséges életbe való visszatérésben. 

Az agyhalál beállta után a test, a különböző szervek működésének megőrzése magas szintű intenzív ellátást igénylő feladat szakmailag. Azonban ez a munka pszichésen is nagyon megterhelő az intenzív osztály dolgozói számára. Az ellátás első részében még a beteget kezelik, és végig szoros kapcsolatot tartanak fent a családdal, rendszeresen tájékoztatják őket a beteg állapotáról, annak változásáról.

– Amikor a beteget elveszítjük, akkor továbbra is fenntartjuk a beteg vérnyomását, keringését gyógyszerek segítségével, gondoskodunk a megfelelő oxigénellátásról mesterséges lélegeztetéssel, annak ellenére, hogy megszűnt a vérkeringés a koponyán belül. Sokszor nehezen értik meg a hozzátartozók, hogy a szerettüket elvesztették, és mi már a testet lélegeztetjük, etetjük, melegítjük, kezeljük gyógyszerekkel annak reményében, hogy még más embereken tud segíteni halála után is – mondja dr. Molnár Csilla.

Az agyhalál megállapításának lépései legszigorúbban Magyarországon vannak szabályozva véleménye szerint. Az agyhalál bekövetkeztének megállapítását egy neurológusból, belgyógyászból és intenzíves orvosból álló bizottság végzi. Az előírt vizsgálatok elvégzésével a tévedés esélye egyenlő a nullával – teszi hozzá.

– A hozzátartozók tájékoztatása kötelességünk. Mindenképpen tiszteletben kell tartanunk a hozzátartozók gyászát, ezzel együtt azonban azt is el kell mondanunk, hogy ha a beteg életében nem tiltakozott, akkor halála után a szervei transzplantációs célból felhasználhatók. Meg kell tudnunk, hogy van-e esetleg folyamatban lévő tiltakozás, ami még nincs regisztrálva az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban, valamint le kell kérdeznünk onnan a tiltakozó nyilatkozat meglétét vagy hiányát is – ismerteti a lépéseket. – Az agyhalál megállapítása után felvesszük a kapcsolatot az Országos Szervkoordinációs Irodával, és felajánljuk a szerveket donációs célból. Ezzel párhuzamosan hagyunk időt, lehetőséget, hogy a család méltó módon tudjon elbúcsúzni a szerettétől. Igény szerint hívunk papot, lelkészt, megvárjuk akár a távol élő hozzátartozót az utolsó búcsúra. Az empatikus, türelmes kommunikációval minimalizálható a családok tiltakozása. Ugyan a család irányában csak tájékoztatási kötelezettségünk van, ennek ellenére szinte minden évben adódik olyan eset, amikor a család annyira tiltakozik a donáció ellen, sőt: esetleg fenyegetően is lép fel, hogy attól mégis el kell tekintenünk. 

A Debreceni Egyetem klinikáján gondozták – extrém módon hosszú ideig – 92 napig azt az agyhalott kismamát, akinek egészséges kisbabáját meg tudták menteni. A baba születését egy emberként lélegzetvisszafojtva kísérték mindannyian. Emellett a megőrzött test többszerv donorrá is vált. A tanárnő szerint nagy elhivatottságra van szükség ahhoz, hogy minden nehézség ellenére a súlyos helyzetben lévő szervelégtelen betegeknek reményt tudjanak adni jó minőségű szervekkel.  

Az EMMI a jogszabályi változásokról

Az Országos Vérellátó Szolgálat a Transzplantációs igazgatóság közreműködésével a nemzetközi irányelvek, gyakorlat figyelembe vételével rendszeresen áttekinti Magyarország Eurotransplant tagságával és a hazai Transzplantációs Bizottságok, Transzplantációs működési központok, a várólistára helyezés, a finanszírozás összefüggésében felmerülő kérdéseket, és amennyiben szükséges, jogszabály-módosítási javaslatokat fogalmaz meg a tárca felé a hazai transzplantációs szolgáltatások eredményes működése érdekében. Jelenleg is vannak a tárcánál az OVSZ részéről megküldött jogszabály-módosítási javaslatok, melyek felsővezetői döntést követően a kormány és a tárca jogalkotási tervének figyelembe vételével kerülhetnek előterjesztésre, válaszolta az Orvosok Lapja megkeresésére röviden az EMMI.

 Fotók: a „Cool Story Bro” filmjéből

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink