• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Kiterjesztett hatáskörű ápolók az Orosházi Kórházban

Egészségpolitika 2019.02.28 Forrás: Weborvos
Kiterjesztett hatáskörű ápolók az Orosházi Kórházban

Két orosházi ápoló az országban az elsők között szerzett APN mesterdiplomát, az intenzív osztályon dolgoznak.

A nyugat-európai országokban már 10 éve tevékenykednek a kiterjesztett hatáskörű ápolók (APN - Advenced Practise Nurse).

Magyarországon 2017-ben indult el az APN mesterképzés a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetemen, ami hat különböző specializációban – aneszteziológiai, intenzív terápiás, sürgősségi, perioperatív (műtét körüli), geriátriai és közösségi – vehető fel.

Az Orosházi Kórház két ápolója, Patakiné Márkus Ágnes és Király Istvánné Marianna a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán tett sikeres APN vizsgát, ami után február 15-én az országban az elsők között vehették át az aneszteziológiai specializáción szerzett friss diplomájukat.

– A másfél éves képzés nem volt egyszerű, de megérte a rengeteg munka melletti tanulás, hiszen a vizsgáink nagyon jól sikerültek. Az értékelők azt mondták, az aneszteziológiai orvos rezidens szakvizsgán is megálltuk volna a helyünket – mesélte Patakiné Márkus Ágnes.

A kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán dolgozó ápolók olyan feladatok elvégzésére lettek felkészítve, amelyet eddig kizárólag orvosok végezhettek.

– Természetesen ez nem azt jelenti, hogy átvehetjük a teljes orvosi feladatkört, hanem bizonyos terheket levehetünk az amúgy is túlterhelt orvos kollégákról. A pontos feladatok még nincsenek meghatározva, erről hamarosan egy törvény fog rendelkezni. De a megszerzett tudásunkat már tudjuk kamatoztatni, hisz az eddiginél összetettebb módon látjuk a rendszert, és az egyetemen tanultakat beépíthetjük a mindennapi aneszteziológiai munkába – tette hozzá Patakiné Márkus Ágnes.

Rajtuk kívül még ketten tanulnak jelenleg az APN képzésen az Orosházi Kórházból. Egyikük idén márciusban végez sürgősségi specializáción, másikuk aneszteziológiai specializációt hallgat, és 2020-ban szerezheti meg diplomáját.

A képen: a friss diplomás Király Istvánné Marianna és Patakiné Márkus Ágnes mögött dr. Duray Gergő főigazgató és dr. Hegedűs Attila aneszt és intenzív terápiás szakorvos

Legolvasottabb cikkeink