• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ki gyógyítja azokat, akiket kinéznek a rendelőkből?

Lapszemle 2019.02.28 Forrás: wmn.hu
Ki gyógyítja azokat, akiket kinéznek a rendelőkből?

Belgyógyász-háziorvosok, szakorvosok és szakápolók látják el a hajléktalan betegeket.

Fiola Attila a nonstop Egészségügyi Centrum egyik „ügyfele”. (Nem mondanak az itt dolgozók pácienst, beteget – beteganyagot pláne nem –, akkor sem, ha az ágyból sem igen tud kikelni valaki.)

Fiola látszólag stramm, jókötésű férfi, mégis hetek óta a lábadózórészleg lakója. A szívével van súlyos gond. Miközben dr. Pap Dalma háziorvos az EKG papírcsíkját tanulmányozza, és Kovács Zsuzsanna nővér leszedi a mellkasról a „tappancsokat”, a férfi elmeséli, hogy húsz évvel ezelőtt egy óceánjáró luxushajón dolgozott. Világot látott, nyelveket beszélt. Aztán hazajött, és mert a családi élete – ahogy ő fogalmaz – „nem alakult jól”, utcára került. Ha az egészsége épp engedte, az építőiparban dolgozott, de sokat volt kórházban, és most lehet, hogy a szívműtét következik, olvasható abban a riportban, amelyet a wmn.hu közöl.

Amíg nincs jól, és eldől, hogy milyen kezelést kell kapnia, maradhat a „Máltánál”, ahol tizennyolc férfi beteget tudnak elszállásolni. A háziorvosi rendelőben egyébként nemcsak hajléktalan embereket kezelnek, hanem szegény családokat, időseket is fogadnak.

Belgyógyász-háziorvosok, szakorvosok és szakápolók látják el a betegeket, akarom mondani, „ügyfeleket”. Ha szükséges, továbbküldik őket kórházba, vagy segítenek nekik bejutni valamelyik szociális intézménybe – mivel hosszú a várólista, van, hogy hónapokig, évekig marad valaki a lábadozóban, vagy az ehhez hasonló menedékhelyek „passzolgatják” egymás közt őket, emberségből, hogy ne kelljen senkit utcára tenni.

Van, aki kórházi kezelés után kerül ide, mert például daganatos beteg, de nem tudták/nem akarták tartani a krónikus osztályon, és nincs hova mennie.

Olyanok is megfordulnak itt, akik épp a kezelések és a munkaképtelenség miatt váltak hajléktalanná, mert nem tudták fizetni az albérletet vagy a rezsit.

Gyakori gond még a dohányzás miatti tüdőkárosodás, a szív- és érrendszeri betegség és az érszűkület miatt amputált végtag. A legtöbben azonban fertőzések okán jönnek: légúti, bélrendszeri és húgyúti fertőzésekkel, gennyes sebekkel, élősködőkkel.

Minderről dr. Békási Sándor informál. Ő itt a vezető, főorvosa az intézménynek. Nincs fehér köpeny, se sztetoszkóp a nyakban, az irodája pedig akkora, mint egy gardróbszekrény.

Legolvasottabb cikkeink