• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiterjeszti az OEP a jelentési rendszert

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az implantátumregiszter próbája lesz a regiszterek tervezett bővítésének.

Több mint harmincezer beteg ellátását egy „fiatalnak" tekinthető finanszírozási technikával, az úgynevezett tételes finanszírozással biztosítja az OEP. Jelenleg 26 nagy értékű készítmény szolgálja a betegek ellátását a zárt „kasszában". 2013-ban a nagy értékű gyógyszerekre 34,7 milliárd forint áll rendelkezésre, a nagy értékű eszközökkel (például pacemaker, beültethető defibrillátor, műszív, műbillentyű) és eljárásokkal (például transzplantációk, az aferezis) együtt pedig összesen 67,5 milliárd forint.

2013. júniustól a jelentési rendszert kiterjesztik a nagy értékű eszközök és eljárások körére, jelentette be a kórházszövetség kongresszusán dr. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója. Mint mondta, már folynak az előkészületek a szakmai tagozatokkal arra vonatkozóan, hogy az orvosokat nem túlzottan terhelő, de megfelelő szakmai tartalommal bíró adatlapok készüljenek a jelentési rendszerben.

A főigazgató elmondta, hogy február 1-jével öt, már tételes elszámolás alá tartozó hatóanyag esetében módosult vagy bővült az indikációs, azaz betegségkör. Öt új hatóanyag került a tételes körbe (palivizumab, erlotinib, klofarabine, plerixafor, panitumumab), a készítmények beszerzése nyílt közbeszerzési eljárás keretében zajlik, az eredményes lezárást követően 2013. május 1-jétől a betegek a kezelő centrumokban juthatnak hozzá a készítményekhez.

Tételes elszámolású körbe kerültek az úgynevezett humán normál immunglobulinok, amelyeket az OEP a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2013. május 1-jétől számol el a tételes finanszírozású gyógyszerek között.

2013. január 1-vel számos változás lépett még életbe a tételes elszámolás alá eső egyszer használatos eszközök és implantátumok, valamint a nagy értékű, még országosan nem elterjedt műtéti eljárások, beavatkozások vonatkozásában. Új tételek: a sűrűfonatú öntáguló intracranialis stent, a beültethető szívmonitor, a caphosol szájöblítő, az albumindialízisen alapuló szupportív májpótló kezelés, a transzkatéteres szívbillentyű beültetés, szívbillentyűvel együtt.
Szeptemberben kezdik az implantátumregiszter előkészítését: a jelentési rendszer januártól indulhat élesben, majd ennek tapasztalatai alapján bővítik a kört, a tervek szerint infarktus, a térd-, csípőprotézis, a szürkehályog és a szívelégtelenségi regisztert alakítanak ki a következő esztendőben.