• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Konferenciával zárult az OKFŐ HoCare2.0 nevű programja

Egészségpolitika 2022.06.30 Forrás: Weborvos
Konferenciával zárult az OKFŐ HoCare2.0 nevű programja

Lezárul az OKFŐ HoCare2.0 elnevezésű az innovatív otthonápolási/gondozási megoldások fejlesztését ösztönző projektje.

2022. június 15-én került sor a HoCare2.0 projekt utolsó nyilvános rendezvényére. Több mint 80 résztvevő, előadó és paneltag gyűlt össze az online konferencián, hogy egy délutánon keresztül megossza egymással az eredményeket és a közös-értékalkotás módszerének az otthonápolás területén történt alkalmazásának tapasztalatait.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló Hocare2.0 projekt a közép-európai régió - 6 különböző országának (Magyarország, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Lengyelország, Németország) 11 projekt partnerét, köztük egészségügyi hatóságokat, egészségügyi közszolgáltató intézményeket, valamint üzleti alapon működő szolgáltatókat vonta be annak érdekében, hogy ösztönözze és támogassa az ügyfélközpontú otthoni ápolási megoldások tervezését és bevezetését a közös értékalkotás módszerének alkalmazásával. Ez az úgynevezett négyes helix, a kkv-k, közintézmények, kutatóintézetek és a végfelhasználók közreműködését jelenti az új innovatív egészségügyi és szociális szolgáltatások/termékek fejlesztésébe, amely által minőségi változások indíthatók el a régióban.

Hegedüs István, a projektben vezető partnerként közreműködő Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársa a projekt célkitűzéseit és felépítését mutatta be a hallgatóságnak, megjelölve a főbb célokat, lépéseket és eredményeket. Őt négy előadó: Evelin Krajnc és Simona Brezar a Caretronic, d.o.o., (Szlovénia), Lorenzo Di Natale az IDEGO - Digital Psychology, (Olaszország), Jan Schneider a Prágai 4. Szociális Szolgáltatások Intézete,(Cseh Köztársaság), és Ulrike Sobczak a Drezdai Egyetemi Kórházból, (Németország) követték, akik a HoCare2.0 projekt keretében saját szolgáltatásaik és termékeik fejlesztése során a közös-értékalkotás módszerének alkalmazása során megszerzett tapasztalataikat mutatták be.

Ezt követően Katarzyna Ociepka-Miąsik a Social Impact (Lengyelország) munkatársa ismertette a hallgatósággal az együttalkotás általánosabb aspektusait, előnyeit, kihívásait, legfontosabb lépéseit, valamint a jelenlegi mindennapi életünkben betöltött szociológiai kontextusát.

A konferencia első részét a lengyel partnerek Katarzyna Kielanowska, a Rzeszowi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől és Magdalena Klimczyk, a Malopolska régió, előadása zárta, akik a HoCare2.0 projekt során az otthonápoláshoz kapcsolódó, az idősek társadalmi közérzetét és egészségügyi/szociális ellátását (pl.: online E-diagnosztika, időpontfoglalás, telemonitoring stb.) segítő pilot projektekben született megoldások és digitális fejlesztések legfontosabb tanulságait összegezték. A megvalósított pilotokat egy videóban, illetve egy online letölthető kiadvány formájában dokumentálta a projekt.

A délután második részében panelbeszélgetés zajlott a közös-értékalkotással és annak jövőbeli lehetőségeivel kapcsolatos témákról. Hegedüs István és Katarzyna Ociepka-Miąsik mellett Weigl Ferenc az Országos Kórházi Főigazgatóságtól és Matteo Donelli a Cremonai Kereskedelmi Kamarától (Olaszország) folytattak vélemény cserét olyan kérdésekről, mint például "Milyen előnyei és kihívásai vannak a közös-értékalkotásnak a háziorvosi ellátásban?" és "Milyen szempontok mentén ajánlható a  közös-értékalkotás alkalmazása kkv-knak és a közszolgáltatóknak ?" Katarzyna Ociepka-Miąsik kiemelte: "Úgy gondolom, hogy a konferencia érdekes volt, és megosztotta a közös-értékalkotás néhány gyakorlati szempontját, ami mindig hasznos a szakma számára. Mindannyian olvashatunk könyveket az együttalkotásról (Co-creation), de ami a legértékesebb, az a gyakorlatban megszerzett tudás".

További információk a  Hocare2.0 projektről itt találhatók

Legolvasottabb cikkeink