• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korányi: Illenék a tényeket ismerni!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A komprehenzív pulmonológiai ellátás legmagasabb szintű többszakmás szakintézménye lett.

2012.03. 29.-én jelent meg Szepesi Anita által jegyzett cikk a Napi Gazdaság internetes oldalán „Sötét felhők a Korányi fölött" címmel. Az írás az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet (OKTPI) bezárását jövendöli egy minisztériumi rendelettervezet alapján, melyben egyetlen kórház sincs nevesítve és nem foglalkozik az egyes kórházak jövőbeli feladataival. A fenti írás elmarasztalja az Intézetet az elmaradt fejlesztésekért. Az alábbiakban tényszerűen bemutatjuk az OKTPI-ben az elmúlt néhány évben történt fejlesztéseket - reagált az intézmény közleményében Dr. Kovács Gábor, a Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászati Tagozatának elnöke, Országos Tüdőgyógyász Szakfőorvos és Prof. Dr. Strausz János
Főigazgató Főorvos.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet 1901-ben alapították a tüdőbetegeknek az akkori kor lehetőségei szerinti legmagasabb szintű ellátására. Az elmúlt több, mint 110 év alatt a kor igényeinek megfelelően több alkalommal kellett profilt váltani és az intézet struktúráját megváltoztatni. Mára az intézet a komprehenzív pulmonológiai ellátás legmagasabb szintjén működő többszakmás tüdőgyógyászati szakintézmény. A tüdőgyógyászat legfontosabb ágai, az onko-pulmonológia, az akut és idült respiratórikus megbetegedések, valamint az infektív jellegű tüdőbetegségek ellátásának minden feltétele adott. Az aktív, a rehabilitációs és a krónikus fekvőbeteg ellátás kiegészíti egymást, amelyhez jelen vannak a szükséges legkorszerűbb diagnosztikai háttérszolgáltatások.

Több évtizedes hagyományokkal rendelkező orvos generációk adták és adják át egymásnak a szakmai ismereteket, kiváló „teamek" képviselik az egyes szakterületeket, a tüdőgyógyászat, a mellkas sebészet, az intenzív és aneszteziológiai ellátás és a diagnosztika terén egyaránt. A szakmai hagyományok ápolása mellett természetesen a tárgyi feltételek megújítása is megtörtént az elmúlt években.

Az OKTPI-ben az asthmás, COPD-s, pneumoniás, tüdőembóliás, alvás alatti légzészavarban szenvedőbetegek gyógyítása mellett jelentős számban látunk el tüdődaganatos betegeket. A pulmonológiai hálózatban észlelt tüdőrákos betegek egynegyedét az intézet látja el komprehenzív módon, a kivizsgálástól a különböző kezeléseken keresztül a palliatív ellátásig.

Elsők között vezettük be a betegek kezelését meghatározó onko-team rendszert, kemoterápiás járó beteg egységeket hoztunk létre és hospice-palliatív osztályt létesítettünk. E feladatoknak megfelelően az elmúlt években megújítottuk a képalkotó diagnosztikai szolgáltatásunkat (digitális röntgen, CT, SPECT), felújítottuk és a legmodernebb eszközökkel szereltük fel az ország legnagyobb forgalmú pulmonológiai endoscopos (bronchoszkópos) laboratóriumát, lehetővé téve a diagnosztikai vizsgálatok mellett a legkorszerűbb terápiás, palliatív beavatkozásokat is. Megújítottuk légzésfunkciós laboratórium felszerelését. A mellkas sebészeti osztályon a kornak megfelelő színvonalú műtőblokkot alakítottunk ki.

A 24 ágyas Intenzív Osztályon a postoperatív betegellátáson túl heti hat alkalommal veszünk fel légzési elégtelenségben szenvedő, intenzív ellátásra szoruló betegeket. Ennek köszönhető, hogy a fővárosi intubálásra, gépi lélegeztetésre szoruló akut sürgősségi esetek négyötödét az intézet látta és látja el. Az intézet eddig is a cisztás fibrózisban szenvedő felnőtt betegek országos központja lehetett, amelyet továbbfejlesztünk a közeljövőben.

Az alvás alatti légzészavarok vizsgálatára a korábbi egy ágyat nyolc ágyra fejlesztettük. Új, pulmonológiai rehabilitációs osztályt alakítottunk ki. Központosítottuk a járó beteg ellátást.

A fenti rendszerben 16 orvos rendelkezik tudományos minősítéssel és 53 orvos minimum két szakvizsgával (közülük 19 klinikai onkológiai szakvizsgával is). Az Európai Klinikai Onkológiai Társaság gyógyító munkánkat elismerte és az Intézetet akkreditálta. A Kórélettani-, és Tumorbiológiai Osztályokon nemzetközileg is elismert kutatások folynak.

A tüdőgyógyászati szakma számára az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Módszertani Osztálya és Tbc Surveillance Központja meghatározó információs bázist jelent, amely országos statisztikai kimutatások alapja is egyben. On-line módon kapcsolatban áll az ország valamennyi területi tüdőgyógyászati járóbeteg rendelésével.

Minden szakma számára meghatározó jelentőségű az, ha a progresszivitás csúcsán az egyetemi képzés, az egyetemi klinikák, tanszékek mellett országos intézet is működhet. A nagy hagyományokkal rendelkező Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet ilyen meghatározó betegellátó, kutatási és módszertani központ a tüdőgyógyászat számára, további folyamatos megújulása és eredményes működése az egész szakma érdeke.