• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi donorkoordinátor: segít, ahol tud

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Idén megkezdődött a kórházi szervdonációs koordinátori hálózat kiépítése.

A sikeres, 2010-ben futó kísérleti program után idén megkezdődött a kórházi szervdonációs koordinátori hálózat kiépítése az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodájánál. A hálózat célja a donációs aktivitás javítása a potenciális donorok minél nagyobb számú felismerésével, jelentésével, gondozásával.
Idén első lépcsőben tíz, idegsebészeti ellátást is nyújtó kórházat vonnak be a rendszerbe, majd három éven belül – a jelenlegi struktúrát alapul véve – összesen 45 kórházban tervezik a donorkoordinátori program megvalósítást.

Hazánkban összesen tizennyolc kórházban végeznek idegsebészeti ellátást is, közülük különféle indikátorok (például a kórházi és intenzíves ágyszámo, betegfelvétel, halálozási adatok a donációs aktivitáshoz képest) alapján választották ki az első tízet. Ezek helyezés szerint: szombathelyi Markusovszky Kórház, Fejér Megyei Szent György Kórház, Állami Egészségügyi Központ, Debreceni Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinika, Szent János Kórház, a Kaposi Mór Oktatókórház, győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, szekszárdi Balassa János Kórház, Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Új Klinika, Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinika.

A kórházi donorkoordinátor feladata a lehetséges donor felismerése és jelentése a Szervkoordinációs Irodának. A szakember helyben részt vesz a donorgondozásban, koordinálja a szervkivételt, valamint tájékoztatja a donor családját. Minden tevékenysége sokat könnyít az orvosok munkáján, és különösen az agyhalott hozzátartozóival való speciális kommunikációja segíthet a kellemetlen jelenetek megelőzésében, és a hozzátartozói tiltakozás miatt meghiúsult donációk számának csökkentésében.

A kórházi koordinátornak minden nap végig kell járnia azokat az osztályokat, ahol agyhalál, vagy ahhoz közeli állapotok ellátása történik, retrospektív kórházi halálozási felülvizsgálatot kell végeznie havonta, valamint évente két alkalommal helyi oktatást tartania kollégáinak.

A kórházi szervkoordinátor pilot program során kimutathatóan növekedett a donációs aktivitás, ám sajnos a program befejezésével némi visszaesést mutatnak a statisztikák: 2011-ben ugyanis 17,6 százalékkal csökkent a donációk száma, ami részben a kísérleti koordinátori program zárására vezethető vissza, ezért is született döntés a program indításáról, valamint többlépcsős, közel félszáz kórházra való kiterjesztéséről.