• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi fertőzések: több mint 2 ezer halott

Egészségpolitika Forrás: OEK - beb

Súlyos járványügyi veszélyhelyzet van, kormányzati intézkedésekre lenne szükség.

Összességében több mint tízezren betegedtek meg tavaly kórházi fertőzésekben, és közülük több mint 2300-an haltak meg. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint az úgynevezett Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszeren (NNSR) regisztrált 2012-es esetszámok azt jelzik, hogy súlyos járványügyi veszélyhelyzet van, és a betegek biztonságos ellátása érdekében sürgős, összehangolt kormányzati intézkedésekre és forrásokra lenne szükség.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket a Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszeren (NNSR) keresztül kell jelentenie az aktív fekvőbeteg-ellátó intézmények. A kórházaknak jelentenie kell többek között a helyben kialakult járványokat, a multirezisztens kórokozók által kiváltott kórházi fertőzéseket (MRK), a Clostridium difficile fertőzéseket (CDI), a kórházi véráramfertőzéseket (VÁF) és a periodikus fertőzéseket is, így például a sebfertőzést, ITO/PIC-t, és az eszközhasználattal összefüggő fertőzéseket.

Az NNSR-be tavaly az érintett intézmények csaknem fele, 86 kórház jelentett MRK eseteket, 47 százalékában, 82 kórházban fordult elő CDI és 37 százalékában történt VÁF. 2012-ben minden fertőzéstípusban nőtt a bejelentett esetek száma a korábbi évhez képest: több mint 2800 volt az MRK esetek száma, ami 32 százalékkal több, mint 2011-ben, másfélszer több, 4500 feletti volt a CDI esetszám, VÁF-ból 9,4 százalékkal, 184 esettel regisztráltak többet.

Az NNSR kötelező jelentései szerint az elmúlt évben a bejelentett esetek közül összesen 2 ezer 317 ápolt halt meg: a kórházi járványhoz tartozó esetek közül 16 beteg, az MRK-fertőzöttek közül 876 beteg, a CDI esetek közül 1 061 beteg, és a véráramfertőzés esetek közül 364 beteg.

Az NNSR alapján számított fertőzési arányok alkalmasak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések hazai helyzetének jellemzésére és a trendek értékelésére, de feltehetően még mindig alulbecsültek. Az NNSR 2012. évi adatai alapján az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések hazai helyzete elsősorban a CDI fertőzések és a különösen a Gram-negatív) MRK által kiváltott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések nagymérvű növekedésével jellemezhető. Mindkét fertőzéstípus a nem megfelelő, túlzó antibiotikum-használat következménye.

E fertőzések megelőzését, terjedésük megakadályozását nehezíti az egészségügyi intézményekben fennálló zsúfoltság, az izolálási lehetőségek és az egészségügyi személyzet hiánya, a fertőzések kikerülésére tett intézkedések, így például a kézhigiéné be nem tartása.

Az NNSR 2012. évi eredményei az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseknek a 2011. évhez képest tovább romló, súlyos járványügyi veszélyhelyzetét mutatják. Elmondható, hogy a hazai járványügyi biztonságot az egészségügyi ellátással összefüggő súlyos fertőzések és az ezekkel kapcsolatos halálozás veszélyezteti. A betegek biztonságos ellátása érdekében sürgős, összehangolt kormányzati intézkedésekre és ezek megvalósításához forrásokra lenne szükség.

Az NNSR 2012. évi eredményei 2013 szeptemberétől megtekinthetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján (www.oek.hu).