• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Olcsóbb és kellemesebb lesz télen a kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Lezárult az épületenergetikai fejlesztési program az ajkai Kórházban.

A Magyar Imre Kórház a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megjelentetett, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése" című pályázatán, az Új Széchenyi Terv keretében nyert támogatást a az „Épületenergetikai fejlesztések az ajkai Magyar Imre Kórházban" (KEOP-5.3.0/A/09-2010-0100) című projekt megvalósításához. Az intézményben összesen 666 millió forint értékű beruházás valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően történt meg a kórház épületrészeinek energiahatékonysági felújítása és modernizálása - tudatta közleményében a kórház.

Az intézmény épületének magas energiaköltségei, rendkívül rossz energiahatékonysága hosszú évek óta jelentős üzemeltetési és fenntartási nehézségek elé állította a kórházat. Az épület területi, tájolási elhelyezése révén az elavult nyílászárók télen szinte „átjáróházat" biztosítottak a hideg levegőnek, ezáltal az ott tartózkodó betegek és dolgozók életfeltételeit, közérzetét rontották.

A projekt keretében a teljes homlokzati nyílászáró rendszert lecserélték korszerű, hőszigetelt műszaki megoldásra, tehát a teljes hosszoldali homlokzati felületekre korszerű függönyfal szerkezet készült el. A korábbi ablaksávok megmaradtak átlátszó üvegfelületként, általánosan a 6 m-es szerkezeti tengelyek között 2-2 db nyitható ablakszerkezettel, a többi felület fix üvegezéssel készült. A beépített üvegek a napterhelt nyugati és déli oldalon fényvédő szerkezetből készültek. Az ablaksáv alatti parapet mezők 10 cm hőszigeteléssel és a korábbihoz hasonló zöldre festett üveggel kerültek kialakításra. A függönyfal alumínium lizéna és borda rendszere fehér pórszórt felülettel készült.

A teljes hosszoldali homlokzati felület 6 ütemben került átépítésre. Ütemenként általánosan a 3 szerkezeti egység mindkét oldala (kb. 18 m szélesség) teljes magasságban egyszerre volt munkába véve. Ennek érdekében az érintett belső helyiségekből át kellett költözni, tehát munkálatokat csak a teljesen kiürített területen végeztek. A felületet homlokzati állványról építették át, a síkpontosság biztosítása érdekében az épületszárny mindkét oldalát egyszerre állványozták be. Így készült el elsőként a "B", majd a "C" és végül az "A" épületszárny.

Legvégül az épület véghomlokzatainak hőszigetelését végezték el mely során a régi mészkőburkolatot elbontották, majd a homlokzatot 6 cm vastag hőszigeteléssel vonták be, tűzvédelmileg indokolt helyeken 6 cm vastag kőzetgyapot anyagú hőszigeteléssel.

Az épület túlzott működtetési, elsősorban fűtési költségei a fenntartót terhelték, így ezek csökkentése volt az elsődleges feladat a projekt megvalósítása során.

A kórházban a homlokzati nyílászárok cseréje mellett a központi fűtési rendszert is korszerűsítették. Az „A"-„B"-„C" épületszárnyakat ellátó fő fűtési vezetékágba frekvenciaváltós, energiatakarékos üzemvitelű keringtető szivattyúk kerültek beépítésre. Az osztó-gyűjtőkön lévő elavult és kezelhetetlen szerelvényeket mérő-szabályozó, illetve pillangó szelepekre cserélték le. A rendszer zárt rendszerré alakult át, állandó nyomástartással. A 3. szinttől felfele a meglévő radiátorok szelepeit termosztatikus működtetésű radiátorszelepekre váltották át. Az elvégzett munka következtében a fűtési energia jelentősen csökkenni fog az előző évekhez viszonyítva.