• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kormányinfó: béremelés, ügyelet, SMA-szűrés, kórházigazgatók

Egészségpolitika 2024.01.18 Forrás: MTI
Kormányinfó: béremelés, ügyelet, SMA-szűrés, kórházigazgatók

A felmentett kórházigazgatók utódainak kinevezéséről a miniszter úgy nyilatkozott, a pályázatok kiírása folyamatban van.

A külpolitikai és gazdasági témák mellett az egészségügyet is érintette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Közölte: március 1-től átlagosan húsz százalékkal nőnek a szakápolói bérek, így a szakápolók keresete átlagosan 715 ezer forint lesz. Emlékeztetett, a kormány az európai gyakorlatot alapul véve korábban úgy döntött, hogy az orvosbérek 37 százalékában határozza meg a szakápolói kereseteket.

A Pest vármegyei ügyeleti rendszer átalakításáról elmondta: 17 vármegyében már bevezették az ügyeleti ellátás új formáját, itt közmegelégedésre, lényegesen magasabb színvonalon biztosítják az ellátást, pozitívak a tapasztalatok. Ha vannak indokolt kritikák - a hosszú utazást annak tartja - akkor kell néhány helyen olyan pontokat létrehozni, ahol az ügyeleti ellátás biztosítható.

Az ingyenes SMA-szűrés megszüntetéséről azt mondta, átmeneti helyzetnek tekinti, helytelennek tartja és bízik benne, hogy a kormány hamarosan visszaállítja az eredeti helyzetet.

A felmentett kórházigazgatók utódainak kinevezéséről a miniszter úgy nyilatkozott, a pályázatok kiírása folyamatban van.

Gulyás Gergely kitért a nyugdíjak január 1-jétől történő emelésére is, jelezve, abban bíznak, a hatszázalékos növelés lényegesen magasabb lesz, mint az idei infláció. Hangsúlyozta: a tavalyi igen magas infláció mellett is emelkedtek a nyugdíjak, összesen 18,5 százalékkal.

A családtámogatásokról szólva jelezte: a gyed 373 ezer forintra emelkedett, a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatók esetében 186 ezer forintra, a mesterképzésben tanulóknál 228 200 forintra nőtt.

Hozzátette: a családtámogatási rendszer új szabályai is január 1-jétől léptek hatályba, ezektől azt várják, hogy különösen a kisebb településeken az ingatlanpiacra is jó hatással lesznek.

Elmondása szerint kormányülésen is volt már vita az energiaitalok forgalmazásának korlátozásáról, de döntés még nem született. Várhatóan a frakcióülésen is megvitatják a kérdést, hiszen van egy erről szóló KDNP-s szigorítási javaslat - tette hozzá.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Legolvasottabb cikkeink