• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: Legfrissebb külföldi hírek a járványról

Hírek Frissítve 2020.03.04 Forrás: MTI
Koronavírus: Legfrissebb külföldi hírek a járványról

A pápa csak náthás, első spanyol halálos áldozat, 79 olasz halott, lefoglalt szájmaszkok Franciaországban.

Azonnali hatálllyal leállítják a tanítást egész Olaszországban

Azonnali hatállyal leállítják a tanítást egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt. Az intézmények március 15-éig zárva lesznek - értesült az olasz sajtó szerdán. Az oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott, a következő órákban hozzák meg a végleges döntést.

Az egész országban azonnal elterjedt hírre Lucia Azzolina az Öt Csillag Mozgalom (M5S) oktatásügyi minisztere úgy reagált, a kormány a "fertőzésveszély arányában" mérlegeli az iskolák bezárását. Arra kérte az olaszokat, várják meg a hivatalos bejelentést, amelyet a következő órákban hoznak nyilvánosságra. A sajtó viszont úgy tudja, a kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsödéktől az egyetemekig.

A pedagógus szakszervezetek szerint a kormánynak sikerült ismét teljes káoszt teremteni. Az iskolákban máris bejelentették a tanulóknak az oktatási szünetet. Elemzők szerint Giuseppe Conte kormányfő nem képes kézben tartani a helyzetet. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni azonnali egyeztetést sürgetett a miniszterelnökkel. Matteo Renzi az Élő Olaszország (IV) kormánypárt vezetője szerint jelenleg olyan miniszterelnökre van szükség, aki "egyértelmű üzenetekkel vezeti az országot".

Előzetes bejelentések szerint a római kormány az északi tartományokban már tíz napja alkalmazott óvintézkedések országos bevezetését mérlegeli. A tervezett szigorítások között szerepel a csoportos és tömegesemények felfüggesztése, köztük a labdarúgó bajnokság összes találkozójának zárt ajtók mögötti rendezése. Az olaszokat arra figyelmeztették, minél kevesebb emberrel találkozzanak, egy méteres távolságot tartsanak egymástól, ne fogjanak kezet, ne csókkal köszöntsék egymást.

Lombardia után már az egész országra érvényes az a felszólítás, hogy a 65 évnél idősebbek ne menjenek utcára, mivel a vírusfertőzés lefolyása az ő esetükben súlyosabb tünetekhez vezethet. Olaszországban a kedd este közölt legutolsó adatok szerint meghaladta a 2000-t a pozitívak száma, több mint felük esetében nincsen szükség kórházi kezelésre, megközelítette a nyolcvanat a halottak száma, de egyre több a gyógyult is. Roberto Fontana egészségügyi miniszter "komolynak" nevezte a kornavírus-fertőzés terjedése miatti helyzetet.

Attilio Fontana a betegségtől leginkább érintett Lombardia kormányzója újabb vesztegzártérség felállítását sürgette Bergamo térségében. Lombardiában a fegyveres erők orvosai és egészségügyi személyzete segít az orvoshiánnyal küzdő civil kórházakban.

Angol tisztifőorvos: nem a legrosszabb forgatókönyvre számítunk

Az új típusú koronavírus elvileg a brit lakosság 80 százalékát is megfertőzheti, de ez az elképzelhető legrosszabb eset, és a brit egészségügyi hatóságok nem számítanak e forgatókönyv megvalósulására - mondta szerdán az angol tisztifőorvos. Chris Whitty professzor a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva gyakorlatilag kizárta azt is, hogy a kínai intézkedésekhez hasonlóan Nagy-Britanniában is egész városok lezárására lenne szükség. Kínában a járvány korai szakaszában ez ésszerű intézkedés volt, de az ilyen lépés csak addig célszerű, amíg a megbetegedések egy adott térségben - mint például Kína esetében a járvány elején karantén alá vont Vuhan városában - koncentrálódnak, és máshová még nem terjedtek át - mondta a szakértő. Az angol tisztifőorvos szerint azonban mivel a betegség most már számos helyen megjelent Európában és a világban, városok lezárása Nagy-Britanniában nagyon valószínűtlen.

Londoni pénzügyi elemzők szerint naponta félmilliárd fontot megközelítő kárt okozna a brit gazdaságnak, ha az új típusú koronavírus terjedése miatt a brit hatóságok zárlat alá vonnák például a brit fővárost. Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) e héten ismertetett tanulmánya szintén valószínűtlennek nevezi, hogy Londont valaha is teljesen karantén alá kellene helyezni, de a cég szerint egy ilyen drasztikus intézkedés gazdasági hatásainak modellezése nem indokolatlan. A CEBR elemzőinek modellszámításai szerint ha egy ilyen zárlat London egészére kiterjedne, az naponta 495 millió font (190 milliárd forint) gazdasági kiesést okozna. Ötnapos munkahéttel számolva a gazdasági veszteség egyheti teljes karantén esetén meghaladná a 2,4 milliárd, egyhavi zárlat esetén a 10 milliárd fontot a cég becslése szerint.

Az angol tisztifőorvos a szerdai BBC-műsorban - a nagy-britanniai járvány várható méreteit firtató kérdésre - azt mondta: nagyon nagy kiterjedésű járvány esetén a brit lakosságnak akár a 80 százaléka is megfertőződhet a vírus terjedésének első vagy első két hullámában."Nem azt mondjuk azonban, hogy ez fog történni, ez az abszolút felső széle a tervezéshez használt becslési sávnak, ezt hívjuk az ésszerűen felvázolható legrosszabb eseti forgatókönyvnek" - hangsúlyozta Chris Whitty. Hozzátette: a brit egészségügyi hatóságok ennél alacsonyabb, jó eséllyel sokkal alacsonyabb fertőződési aránnyal számolnak. Whitty professzor szerint fontos azonban a legrosszabb forgatókönyvre is terveket készíteni, annak érdekében, hogy ha ez valósulna meg, az ország ezt is felkészülten kezelhesse.

Nagy-Britanniában eddig nem volt halálos áldozata a járványnak, de az angol tisztifőorvos szerint a fertőzés terjedése esetén jelentős eséllyel számítani kell "néhány" halálesetre, különösen a kiemelten veszélyeztetett - idősebb, krónikus betegségekkel küszködő - csoportokban. Whitty professzor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rendszeresen visszatérő szezonális nagy-britanniai influenzajárványokban évente átlagosan nyolcezren halnak meg.

A német kormány megtiltotta az orvosi védőfelszerelések exportját

A koronavírus-járvány miatt azonnali hatállyal kiviteli tilalmat rendelt el az orvosi védőfelszerelésekre szerdán a németországi védekezést irányító kormányzati válságstáb. A német szövetségi egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös válságstábjának döntése szerint az egészségügyi maszkok, kesztyűk, járványvédelmi kezes-lábas ruházatok és egyéb védőfelszerelések exportja ezentúl csak rendkívüli engedéllyel, például összehangolt nemzetközi segélyakciók keretében lehetséges. A válságstáb arról is döntött, hogy központi ellenőrzés alá vonják a kórházak, orvosi rendelők és szövetségi hatóságok ellátását ilyen eszközökkel.

A válságstáb a külföldön karanténba helyezett német állampolgároknak a helyi hatóságok utasításainak betartását javasolják. Ez azt is jelenti, hogy a karantén végéig, március 10-ig nem térhetnek haza a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigeten, Tenerifén a járvány miatt lezárt szálloda német vendégei - áll a testület üléséről kiadott közleményben.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint eddig 240 fertőzést regisztráltak. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt. A legtöbb fertőzést - 111 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel. Az esetek száma nyolc napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, közülük 14-et már gyógyultnak nyilvánítottak.

Az utóbbi nyolc nap alatt a járványügyi helyzet változásával a közhangulat is megváltozott. Az ország több részén tapasztalható az úgynevezett pánikvásárlás vagy felvásárlási láz - élelmiszerek és háztartási szerek felhalmozása - , leginkább a tartós élelmiszerek és a kézfertőtlenítő gél iránti kereslet ugrott meg. A gyógyszertárakban országszerte hiánycikk az egészségügyi maszk. A hiány szokatlan üzleti megoldásokat eredményezett, így például a főváros, Berlin központjában, az Alexanderplatzon egy cipőáruház kirakatában nagyméretű plakátokon hirdetik, hogy rendkívüli akció keretében szájmaszkot árusítanak, amíg a készlet tart. Bűncselekmények is előfordulnak, országszerte több kórházból elloptak ismeretlenek kézfertőtlenítő szert adagoló palackokat.

A lakosság óvatosságát jelzi, hogy a forgalom csökkenéséről számolnak be a vendéglátók és az utazásszervezők szakmai érdekképviseletei. A járvány miatt egy sor nagyszabású rendezvényt is lemondtak vagy elhalasztottak, nem tartják meg például a Lipcsei Könyvvásárt, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválját, amely március 12-én kezdődött volna, és áprilisról júliusra halasztották a hannoveri ipari vásárt, az ágazat legnagyobb nemzetközi szakkiállítását.

Lengyelországban is megjelent a vírus

Lengyelországban is megjelent az új típusú koronavírus - közölte szerdán a kormány.  A SARS-CoV-2 vírus okozta első fertőzést egy korábban Németországban járó embernél mutatták ki. Az illető jól érzi magát, a nyugat-lengyelországi Zielona Góra város kórházában kezelik - közölte Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter. Házi karanténba helyezték a beteggel korábban érintkező embereket, köztük a családtagokat. Tájékoztatása szerint az ilyen helyzetben szükséges minden eljárást betartottak. A beteg telefonon értesítette tüneteiről az orvost, ezt követően speciális mentőautóval szállították kórházba.

A miniszter közlése szerint a lengyelországi kórházakban 68 fertőzésgyanús embert vizsgálnak, mintegy ötszázan karanténban vannak.

Szerda este először tartják meg a koronavírus miatt a kormány mellett már korábban felállított válságstáb ülését. A testület ezentúl naponta tanácskozik. Még az első fertőzés kimutatása előtt bejelentettek a Covid-19 okozta esetleges járványra felkészítő kórházi gyakorlatokat is.

Hétfőn a lengyel szejm rendkívüli ülésén, gyorsított eljárásban elfogadták azt a törvényt, amely az új koronavírus és más fertőzések okozta járvány megelőzéséről és kezeléséről szól. A parlamenti vita során Mateusz Morawiecki kormányfő közölte: az ország a "lehető legjobb módon" készült fel a vírus megjelenésére.

Lengyel kezdeményezésre szerdán Prágában megkezdődött a visegrádi kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója, amelyen megvitatják a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos teendőket is. Pénteken, szintén Varsó kezdeményezésére, az uniós egészségügyi miniszterek tartanak rendkívüli tanácskozást Brüsszelben.

Meghalt az első fertőzött Spanyolországban

Ana Barceló Chico, a regionális egészségügyi hatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a páciens február 13-án hunyt el egy valenciai kórházban, de csak a halála után mutatták ki szervezetében a vírust.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb összesítése szerint Spanyolországban eddig 151 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Ebből hét eset súlyos, ezeket a betegeket intenzív osztályon ápolják, de állapotuk stabil. Baszkföldön mintegy száz egészségügyi dolgozót különítettek el házi karanténban, miután érintkeztek fertőzöttekkel. A fertőzések lényegében az egész országot érintik, csupán néhány tartomány képez kivételt. Már 193 turista hagyhatta el azt az egy hete karantén alá vont tenerifei hotelt, ahol öt magyar is tartózkodik.

Az első haláleset közlését megelőzően Salvador Illa egészségügyi miniszter egyelőre kizárta, hogy drasztikus intézkedésekkel, például az iskolák bezárásával reagáljanak a fertőzésre. Mint mondta, a terjedés veszélye alacsony, és fogalmazása szerint egyedül az ország „meghatározott térségeiben” jelent kockázatot. A hatóságok a betegség terjedésének két gócpontját határozták meg: Torrejón de Ardoz városát Madrid közelében, és a baszkföldi Vitoria-Gasteizt.

Az egészségügyi hatóságok szerint koronavírus megjelenése ugyanakkor mégis bizonyos korlátozásokkal járhat a katolikus Spanyolországban. Fontolgatják például, hogy a húsvéti ünnepek előtt megtiltják a Máriát és szenteket ábrázoló szobrok megcsókolását a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása végett.

A Kínában kitört járvány egyre több országot érint világszerte, bár a megbetegedések és halálesetek túlnyomó többsége még mindig ott történik. Kedden jelentették az első fertőzéses eseteket Chiléből és Argentínából.

Ferenc pápa csak megfázott

Matteo Bruni szentszéki szóvivő kedd este közleményben hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa gyengélkedését megfázás okozza, megerősítve ezzel a korábbi olasz sajtóértesüléseket, miszerint a katolikus egyházfőt nem fertőzte meg a koronavírus. Matteo Bruni hozzátette, hogy a pápa napok óta tartó "náthájának semmilyen más betegséghez köthető tünete nincsen". Elmondta, hogy a megfázás ellenére Ferenc pápa minden reggel misét mutat be a vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-házban, valamint ha távolról is, de figyelemmel követi a kúria lelki gyakorlatait, amelyek a Rómához közeli Arriccia városában zajlanak.

A szentszéki szóvivő bejelentése az Il Messaggero című római napilap cikkét követte, mely szerint Ferenc pápát nem fertőzte meg a koronavírus. A Vatikán eddigi gyakorlata szerint a sajtóhírt a pápai állam részéről kezdetben nem erősítették meg, és nem is cáfolták. Matteo Bruni végül mégis szükségét érezte, hogy tisztázza a Ferenc pápa egészségi állapota körüli híreket. A pápa maga jelentette be vasárnap, hogy megfázása miatt nem utazik el a Vatikánból, és nem vesz részt a kúria aznap este kezdődő, húsvét előtti lelki gyakorlatán.

A 83 éves egyházfő több múlt heti nyilvános programját lemondta megfázására hivatkozva. A hívők figyelmét nem kerülte el, hogy több beszédét köhögés miatt megszakította. Nem vesz részt személyesen azon a nagyböjti imatalálkozón sem, amely a vatikáni hivatalok vezetőinek részvételével a Rómától délre található Arricciában zajlik. 2014 óta most történt meg először, hogy Ferenc pápa távol maradt a lelki gyakorlatról.

A Vatikán ezen kívül lemondta Ferenc pápa jelenlétét az Assisi városában március végén tervezett egyházgazdasági találkozón, amelyet novemberre tettek át. A májusra kitűzött ifjúsági oktatási találkozót is őszre halasztották, a Vatikán magyarázata szerint "a fiatalok lehető legszélesebb körű és legnyugodtabb részvételének biztosítására".

Olasz sajtóértesülések szerint a Vatikán ezekkel az óvintézkedésekkel igyekszik korlátozni az egyházfő csoportos és tömegeseményeken való részvételét az olaszországi koronavírus-fertőzés terjedésével egy időben. A pápai állam területén is a legszigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket vezették be. Nem csak a pápa, hanem a szintén a Vatikánban élő, 93 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápa esetében is korlátozták a látogatók számát.

Már 79 halott van Olaszországban

Hetvenkilencre emelkedett az újfajta koronavírus okozta megbetegedés halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság keddi tájékoztatása szerint. Előző nap 52 halott volt. Angelo Borelli, a szervezet vezetője szokásos esti tájékoztatóján közölte, hogy a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. A gyógyultak száma 160-ra nőtt. A fertőzöttek közül ezren otthoni karanténban vannak.

Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója szerint ezek a járvány "legnehezebb napjai", egészségügyi és pszichológiai szempontból is, mivel a koronavírus-tesztre pozitívak száma "kezd sok lenni", és ezzel együtt nő a fertőzés további terjedésének veszélye is.

Angelo Borrelli elmondta, a kórházban kezeltek között 229-en vannak intenzív osztályon, a legtöbben Lombardiában. Hozzátette, hogy eddig Olaszországban több mint 25 ezer koronavírus-tesztet végeztek, jelentős számú szájmaszkot rendeltek Dél-Afrikából, az olasz kórházaknál és börtönöknél is több sátorkórházat állítottak eddig fel a fertőzöttek kiszűrésére. Kifejtette, senki sem lát a jövőbe, az egészségügyi hatóságok a koronavírus-fertőzés  alakulása szerint intézkednek, amíg a  fertőzöttek emelkedésének üteme nem csökken a szigorú óvintézkedések érvényben maradnak.

Lombardiában kedd estig 1520 személy bizonyult potizívnak: 698-an vannak kórházban, ebből 167-en intenzív osztályon. Lombardiában 55-en haltak meg eddig. A tartomány kormányzója február 27-én önkéntes karanténba vonult, amikor egyik közeli munkatársa pozitívnak bizonyult. Azóta Fontana hivatalában él, és innen irányítja a régiót. Fontana hangsúlyozta, péntekre talán már meg lehet állapítani, hogy a két hete tartó óvintézkedések hatására a fertőzés terjedését sikerült-e lassítani vagy egyenesen megfékezni. A tartomány elnöke elmondta, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek több mint fele 56 év fölötti. Szerdán az olasz egészségügyi miniszter Lombardiába látogat.

Giulio Gallera lombardiai egészségügyi tanácsos megjegyezte, első számú feladatnak a kórházak működtetését tartják. Adatai szerint Lombardiában közel ezer intenzív osztályú helyre van szükség, ezért magánkórházak, magánklinikák együttműködését kérték. Bejelentette, figyelemfelkeltő kampányt indítottak, hogy a fertőzésre hajlamosabb 65 év fölöttiek a következő két-három hétben ne menjenek utcára. Felgyorsították az orvosi habilitációs vizsgákat, valamint az ápolói álláspályázatokat is.

A lombardiai Milánó bírósági épületéből kedden egy tucatnyi bírót, ügyészt és ügyvédet kórházba szállítottak, és karanténba helyeztek. A bíróság épületét fertőtlenítésre lezárták, a nem sürgős tárgyalásokat április végéig felfüggesztették. Ez az egyébként is lassú olaszországi igazságszolgáltatásban kaotikus helyzetet teremthet a szakértők szerint. A szintén lombardiai Como kórházi vesztegzárából egy 71 éves férfi taxival hazatért otthonába, visszaszállították a kórházba, és a taxist is karanténba helyezték.

A fertőzés a Lombardiával szomszédos Liguria tartományban is terjed, ahol ismét leállították az oktatást, valamint Emilia Romagnában. A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban 12 pozitív személyt tartanak karanténban, köztük két római tűzoltó és egy rendőr is van. Két beteg állapota súlyos. Mindegyikük lombardiai személyekkel került kapcsolatba.

Luigi Di Maio külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az olaszokkal szemben a világ számos részén bevezetett korlátozásokat. Kína bejelentette, hogy karanténba helyezi a Lombardiából érkezőket, India egyenesen lezárta határait az Olaszországból érkezők előtt.

A francia állam lefoglal minden maszkot az országban, négyre emelkedett a halottak, kétszáz fölé a fertőzöttek száma

Emmanuel Macron francia államfő kedden bejelentette, hogy az állam lefoglalja az egészségügyi dolgozók számára az országban rendelkezésre álló teljes egészségügyi maszkkészletet és a gyártás alatt lévő maszkokat is, miután négyre emelkedett az új koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak és kétszáz fölé a fertőzöttek száma.

Az intézkedés értelmében a Franciaországban raktáron vagy gyártás alatt lévő maszkokat nem lehet exportálni, az állam belföldön osztja szét a teljes készletet az egészségügyi dolgozóknak. Kedd délelőtt az egészségügyi tárca már bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez.

Kedd délig 13 újabb megbetegedést regisztráltak az előző naphoz képest, így az utolsó hivatalos közlés szerint 204 beteget tartanak nyilván Franciaországban. Az egészségügyi minisztérium azt is bejelentette, hogy az egyik franciaországi gócponton, a Bretagne-ban található Morbihan megyében egy 92 éves férfi belehalt a fertőzés szövődményeibe. Az első három halott egy 80 éves kínai turista, egy 60 éves tanár és egy 89 éves nő volt.

A megbetegedések száma a héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül három fő gócpontot tartanak nyilván: Morbihan mellett a Párizstól északra található Oise megyét és a kelet-franciaországi Haute-Savoie-t.

Országszerte mintegy 120 iskolát bezártak a gócpontok régióiban, az intézkedés 45 ezer diákot érint az országban, de az oktatási tárca kizárta azt a lehetőséget, hogy minden iskolát bezárjanak az országban. A kormány ugyanakkor rendeletet adott ki arról, hogy teljes összegű betegállományra jogosultak azok a munkavállalók, akik a járvány terjedése miatt karanténba kerültek és nem járhatnak be a munkahelyükre, de nem fertőzöttek, illetve azon gyerekek szülei, akiknek az iskoláját a járvány miatt bezárták és ezért otthon kell rájuk vigyázni.

Franciaországban egyre inkább érződik a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus hatása a mindennapokban, amióta szombaton lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. A Louvre múzeumhoz hasonlóan több vidéki város buszvállalatának dolgozói is úgy döntöttek, hogy hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés "súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre". Miután az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, a munkáltatók fizetésmegvonással fenyegetik azokat a sofőröket, akik nem hajlandók felvenni a munkát.

Tovább csökkent az új fertőzöttek száma Kínában

Tovább csökkent az új típusú koronavírus új fertőzötteinek napi száma Kínában, miközben Dél-Koreában több mint négyszer annyi új beteget diagnosztizáltak egy nap alatt, mint a járvány kiindulópontján.

Kedd éjfélig 119 új pácienst regisztráltak Kína szárazföldi területén, vagyis az új esetek száma tovább mérséklődött a kedden közölt 125-ről, amely ráadásul a legalacsonyabb napi adat volt azóta, hogy a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság januárban elkezdte azokat közzétenni. Szintén kedd éjfélig újabb 38 halálozásról számoltak be, ezzel a fertőzés következtében elhunytak száma 2981-re nőtt a szárazföldi Kínában.

A Kínában eddig diagnosztizált 80 270 fertőzött közül csaknem 50 ezren már meggyógyultak. A még kezelés alatt álló, több mint 27 ezer páciens közül 6416 állapota súlyos. Országszerte további 520 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt a vírusfertőzés gyanúja miatt. Az új fertőzöttek közül 114-et diagnosztizáltak a közép-kínai Vuhan városában, ahol a vírus tavaly decemberben elsőként terjedni kezdett.

Miközben a járvány Kínában napról napra mérséklődik, a dél-koreai egészségügyi hatóságok szerdán újabb 516 esetről számoltak be. A fertőzöttek száma ezzel Dél-Koreában 5328-ra emelkedett, ami Kínán kívül a legmagasabb adat. A betegség eddig 32 ember életét követelte Dél-Koreában. Mun Dzse In elnök a betegség terjedése miatt lemondta a március közepére tervezett útját az Egyesült Arab Emírségekbe, Egyiptomba és Törökországba - közölte a dél-koreai államfő hivatala.

Az EU 45 millió eurót ad, hogy megtalálják az ellenszert

Az Európai Unió Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs programja keretében 45 millió euró (mintegy 14,8 milliárd forint) összegű finanszírozást biztosít új gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezésekhez - közölte az Európai Bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint az unió azt várja, hogy a gyógyszeripar szereplő hasonló összeggel járulnak majd hozzá a kutatások finanszírozásához, így az összberuházás értéke a 90 millió eurót is elérheti.

Azt közölték, hogy az uniós bizottság gyorsított kutatási pályázati felhívás tett közzé az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló - és az Európai Bizottság, valamint a gyógyszeripari szereplők közötti köz-magán partnerség révén megvalósuló - kezdeményezés keretében. A pályázat a koronavírus-betegséggel kapcsolatos kezelési és diagnosztikai eljárások és eszközök kifejlesztését célzó kutatásokat fogja támogatni.

Marija Gabriel innovációért, kultúráért, oktatásért és kutatásért, valamint az ifjúságért felelős uniós biztos elmondta, a kutatási pályázati felhívás részét képezi a koronavírus-járványra válaszul meghozott uniós intézkedéseknek.

A gyors reagálás, valamint a köz- és magánszektor közötti együttműködés összehangolja a koronavírus okozta járvány európai kitörése elleni küzdelmet. Elősegíti a megelőzést, a diagnosztikát, a betegek kezelést egy esetleges globális vészhelyzet esetén, továbbá növeli a vírussal összefüggő jövőbeni felkészültséget.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink