• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közel hatszáz ápoló mond fel elsején?

Egészségpolitika Forrás: OSZSZ

Az elmúlt két és fél hónapban mind szakmapolitikai szinten, mind pedig szakértői szinten folytak az egyeztetések.

"Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) aggodalommal várja október elsejét, amikor a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához (MESZK) leadott ápolói felmondások érvénybe lépnek!" - írták közleményükben.

"Mint ismeretes, a MESZK 2015. július elsejei demonstrációján bejelentette, hogy amennyiben szeptember végéig nem következik be javulás az egészségügy helyzetében, akkor az általa begyűjtött közel hatszáz szakdolgozói felmondás életbe lép, vagyis felmondanak a munkahelyükön az érintettek.

Több szakszervezet és az összes szakszervezeti konföderáció figyelmeztette már a MESZK-et, hogy rossz úton jár!

Az egészségügy helyeztében nem hogy javulás nem történt, de most már egy hónap eltelt Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár lemondása óta, utódját azóta sem találják!

Várjuk, hogy ebben a helyzetben a MESZK mit mond azon tagjainak, akiket rábeszélt erre az orosz rulett típusú akcióra!?

Ha valóban felmond hatszáz ápoló, az sok helyen a működést és a biztonságos betegellátást veszélyezteti! A felmondott kollégáknak milyen segítséget fog nyújtani a MESZK, vagy az onnantól nem az ő gondjuk mi történik a volt kollégákkal? Milyen segítséget fognak nyújtani azoknak a kollégáknak, akik felmondó kollégáik miatt hatalmas többletmunkára lesznek kényszerítve?

Reméljük a MESZK-nek van mindenre forgatókönyve, és nem csak sodródik az eseményekkel!" - áll a közleményben.

A MESZK közleményben reagált
Szakdolgozói köztestületünk helyt adott a 2015. július 1-ei demonstráción azoknak a kamarai tagjainak, akik szándéknyilatkozatot kívántak letétbe helyezni, mely arról szólt,
hogy amennyiben 2015. szeptember 30-ig nem történik számottevő elmozdulás a bértárgyalásokkal kapcsolatosan, akkor 2015. október 1-én letétbe helyezik felmondásukat.

Dr. Zombor Gábor az egészségügyért felelős államtitkár kezdeményezésére 2015. július 14. óta ágazati egyeztetések kezdődtek el, melyen hangfelvétel és jegyzőkönyv is készül. A tárgyalásokon az egészségügyi ágazati két reprezentatív szakszervezete és stratégiai partnerekként az egészségügyben működő szakmai kamarák vesznek részt - reagált az OSZSZ közleményére a szakdolgozói kamara.

Az elmúlt két és fél hónapban mind szakmapolitikai szinten, mind pedig szakértői szinten folyó egyeztetésekről, az Ágazati Kollektív Szerződés kialakításának helyzetéről az egészségügyért felelős államtitkárság sajtóközlemény formájában, a köztestület pedig
kamarai hírlevél formájában rendszeresen tájékoztatást ad tagjai és a közvélemény számára.

Dr. Zombor Gábor távozása óta Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár koordinálja az egyezetéseket, aki a reprezentatív szakszervezetekkel 2015 év eleje óta a sztrájktárgyalásokkal kapcsolatos egyeztetéseket is vezette. A MESZK területi elnökökkel folytatott korábbi megbeszélései alapján kinyilvánította, hogy az egészségügyi ágazat munkavállalóinak érdekében folytatott érdekérvényesítést, tárgyalások útján kívánja folytatni.

A Kamara minden tárgyalási lehetőséggel továbbra is élni kíván, ahol kézzelfogható, konkrét eredményeket tud elérni tagjai helyzetének javítása érdekében. Éppen ezért nem kívánunk újabb demonstrációt és felmondó kampányt indítani - írták a közleményben.