• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Lábmegtartó beavatkozások: fordulat várható?

Egészségpolitika 2018.11.29 Forrás: Weborvos Szerző:
Lábmegtartó beavatkozások: fordulat várható?

Ösztönző finanszírozási környezetet teremthetnek a kódváltoztatások akár már jövő év elejétől.   

Magas egészségpolitikai prioritást kap az alsóvégtagi érbetegségek kezelése a nemzeti népegészségügyi szakmai programok részeként. Az ígéretek szerint a kódkarbantartás keretében hamarosan sorra veszik a „Mentsük meg a lábakat” népegészségügyi orientációjú szakmai program ajánlásait, és a szükséges kódváltoztatások után akár már jövő év elejétől kiegészítő finanszírozásban részesülhetnek a lábmegtartó terápiák, s ezzel sikerül kialakítani az évek óta hiányolt ösztönző finanszírozási környezetet. Ha ezek a változások megtörténnek, akkor öt-hét év alatt jelentős eredményeket lehet elérni a mostani tragikus helyzethez képest, tudta meg lapunk dr. Dózsa Csabától, a Miskolci Egyetem egészségügyi közgazdászától, a META leköszönő elnökétől.

A tervezett változásokra régóta várnak a szakemberek, akik három év után – követve az azóta bekövetkezett orvostechnikai változásokat – ez év júniusában ismét benyújtották szakmai javaslatukat a rendkívül rossz betegellátási mutatók és a finanszírozási gondok miatt. Jelenleg ugyanis a kórházak finanszírozási szempontból nem érdekeltek a korszerű, lábmegtartó műtétek elvégzésében, ezek ugyanis jóval többe kerülnek, mint a lábamputációk.  Leginkább is az úgynevezett „kötegelt” finanszírozás nyújthatna megoldást, amely nem egy-egy beavatkozásért, hanem a komplex ellátásért fizet az eredményesség alapján Dózsa Csaba szerint.

A „Mentsük meg a lábakat” szakmai program – amelynek META-vitájáról a Weborvos egyedüliként számolt be –  a minimál-invazív ellátások szerepének növelését szorgalmazza az alsóvégtagi verőér betegek, különösen a kritikus végtagi iszkémiás esetek (critical limb ischemia – CLI) kezelésében az amputációk számának csökkentése, a betegek túlélésének és életminőségének javítása érdekében.

A META szeretné tovább folytatni ennek a témakörnek a szakmai kibontását immár az angiográfusokkal, háziorvosokkal. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal közösen szeretnék a programot kiterjeszteni a perifériás érbetegek teljes körére (peripheral arterial disease - PAD) két-három éven belül, tájékoztatta lapunkat Dózsa Csaba.

Legolvasottabb cikkeink