• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Látni szeretnék a kórház-átalakítási koncepciót

Egészségpolitika Forrás: MTI

MSZP: a kormány hozza nyilvánosságra a kórház-átalakítási koncepcióját!

Az MSZP követeli, hogy az Orbán-kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra kórház-átalakítási koncepciójának részleteit és nevezze meg, milyen forrásból óhajtja végrehajtani azt - áll Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő pénteki közleményében. Ezen kívül az MSZP követeli, hogy a kormány nevezze meg mely régiók, térségek ellátása módosul és milyen módon, mert "nem lehet bizonytalanságban tartani többtízezer egészségügyi dolgozót és a betegellátásra szoruló magyar polgárok millióit".

A szocialista politikus szerint ugyanis Cserháti Péter helyettes államtitkár csütörtöki közleményéből nyilvánvalóvá vált, hogy tavaly tavasz óta a tárca meghatározta, mely kórházak és ezzel kapcsolatban mely térségek válnak áldozatává az Orbán-kormány "reformjának". Ennek ellenére még nem hozták nyilvánosságra, mely vidéki térségeknek kell lemondaniuk egyes betegellátásokról, mely lakosoknak kell órákat utazniuk, hogy megfelelő ellátásban részesülhessenek. Így azt sem tudni, egyes intézmények hány ágyat, mennyi és milyen egészségügyi részleget tarthatnak fenn állami finanszírozásból.

Az egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki közleményében úgy fogalmazott: befejeződött az egészségügyi struktúra-átalakításról szóló, minden térséget érintő konzultáció-sorozat. A megbeszélések alapját a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által tavaly tavasszal lebonyolított kérdőíves felmérés, illetve az azt követően lefolytatott szakértői egyeztetések során kialakult javaslat adta - tette hozzá.

Az MSZP szerint egyedül a fővárosban lehet feltételezni a Semmelweis Terv alapján, mi történik majd az átalakítások során: három nagytérségre bontják Budapestet: Buda, Észak-Pest, és Dél-Pest. A budai térséget vélhetően az orvostudományi egyetem Kútvölgyi és Városmajor utcai tömbje mellett a Szent János Kórház látja el, a dél-pesti központot a Semmelweis Egyetem a Korányi programjának bővítésével próbálja meg kielégíteni, míg az észak-pesti régiót az Állami Egészségügyi Központ és az egyetem klinikáival egybeolvadó Péterfy országos baleseti központja és az Országos Idegtudományi Intézet fogja kiszolgálni - írja Tukacs István.

Szerinte a probléma az, hogy az ehhez szükséges nagyjából 75 milliárd forintra "sehol sincs fedezet a költségvetésben, így nem véletlen, hogy a kiszivárgott tervezet ingatlanportfóliót említ a fővárosi átalakítás esetében, hiszen már sokakban felmerült, hogy a hiányzó forrást egyedül az ingatlanok eladásával képes fedezni az Orbán-kormány". Ez viszont azt jelentheti, hogy egyes kórházak fizikai valójukban is megszűnnek - tette hozzá.

Az MSZP szerint erős a félelem, hogy ez a megoldás mehet végbe a vidéki régiók esetében is, ami súlyos ellátási zavarokat is okozhat.