• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lezárult az egészségfejlesztési segítő-képzés

Egészségpolitika Forrás: GYEMSZI

Egészségfejlesztési segítői szakképesítést szerezhettek a közmunkások.

141 fő vett részt az „Újra tanulok" című kiemelt, a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket érintő, közfoglalkoztatotti képzés projekt első ciklusában, amelynek célja az egészségfejlesztési segítő szakképesítés megszerzése. Az egészségfejlesztési segítő a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben preventív szerepet tölthet majd be a megbetegedések korai felismerésében, a szűrővizsgálatokon való részvétel ösztönzésében való közreműködéssel. Dr. Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó kezdeményezése és szakmai programja alapján az EMMI a GYEMSZI-t bízta meg a képzés gyakorlati megvalósításával - tudatta az Intézet közleményben.

A programban (TÁMOP-2.1.6-12/1-2012-0001) képzőhelyként a GYEMSZI fenntartás alatt álló kórházak vettek részt, ahol a képzés elméleti illetve gyakorlati része folyt, a kórházak szakirányú végzettségű dolgozóinak oktatóként való bevonásával. A program megvalósításában a Megyei Munkaügyi Hivatalok és a Munkaügyi Kirendeltségek is szorosan közreműködtek.

Az OKJ-s végzettséget adó képzés 2013 végén, nyolc helyszínen, Békés, Baranya, Tolna, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében indult.

A GYEMSZI Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága állította össze és biztosította a tanulók számára a tanulási segédanyagot, az idegen szavak és kifejezések jegyzékét, valamint a munkaruházatot. A programban előírtak szerint a résztvevők 280 óra elméleti és 280 óra gyakorlati képzésben részesültek. A gyakorlat során megismerték a védőnői szolgálat, a polgármesteri hivatal, a háziorvosi szolgálat, egy szociális otthon, illetve egy kórházi osztály működését és feladatait. 2014. év áprilisában került sor a - sikeresen zárult - komplex szakmai vizsgára. A szerzett gyakorlati és elméleti érdemjegyek átlaga a résztvevők szorgalmát és elhivatottságát bizonyította.

A képzés során tapasztalt pozitív visszajelzések igazolják, hogy szükség van a leghátrányosabb helyzetű kistérségeken az egészségfejlesztési segítő szakirányú végzettségű emberekre. A résztvevők elégedettek voltak a képzéssel, a tanárokkal, helyenként erősebb kötelék is kialakult a résztvevők és az oktatók között. A gyakorlati helyszíneken, mint polgármesteri hivatal, védőnői szolgálat stb. szintén elégedettek voltak a tanulók felkészültségével és hozzáállásával. A program befejezésével a résztvevők a családi környezetben is, illetve az adott közösségen (hátrányos helyzetű kistérségű településen) belül is alkalmazható ismeretekkel lettek gazdagabbak.

Az egészségfejlesztési segítő folyamatos foglalkoztatása a legfontosabb feladat a jövőre nézve, a salgótarjáni Szent Lázár Kórház például 5 fő visszafoglalkoztatását tervezi.

2014. év májusától 8 megyében, 15 helyszínen 31 hátrányos helyzetű településről érkező résztvevőkkel folytatódik az Egészségfejlesztési segítő program.