• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lipót után OPAI: ünnepelték a győzelmet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szexuális zavarokkal küzdőknek is lesz gyógymód az új országos intézetben.

A játékszenvedéllyel, anorexiával, bulimiával és szexuális zavarokkal küzdőknek is lesz önálló pszichiátriai osztálya az újjá alakult országos pszichiátriai intézetben. Sőt központi részleget is létrehoznak itt a magas rizikójú, azaz különösen agresszív betegek számára. A 6 éve bezárt Lipót helyett létrejött, új nevén Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratát Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter hétfőn adta át Németh Attilának, az intézmény főigazgatójának.

Az eseményen a miniszteren és a főigazgatón kívül részt vett Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Török Krisztina, a Gyemszi főigazgatója és Rihmer Zoltán pszichiáter professzor, és bezárt nagy hírű előd, az OPNI több neves orvosa. Valamennyien elmondták, hogy a mentális betegek és az egész szakma szempontjából mekkora károkat okozott az OPNI (Lipót) bezárása, hiszen nemcsak a betegellátás sínylette meg, hanem ezzel megszűnt az az oktatási, módszertani, kutatási központ is, amely nemzetközi hírű volt. A Nyírő Gyula Kórház területén újjáalakult országos intézetben tartott rendezvényen Balog Zoltán azt mondta: „Azért jöttünk, hogy megünnepeljük a győzelmet!" A miniszter szerint azt az emberi lelkekben történt károkozást, rombolást, amelyet a Lipót bezárása okozott, most „látványosan visszacsinálták".

A miniszter azt is bejelentette, hogy az OPAI új osztályaira, gépparkjának megújítására 130 millió forintot adott a kormány, és uniós forrásokból még körülbelül 3 milliárd forint lesz majd mentálhigiénés fejlesztésekre. Az államtitkár később kérdésre válaszolva elmondta: a 3 milliárd forintból körülbelül 800 millióból alakítják ki a magas rizikójú részleget és a maradék több mint 2 milliárdból 40 helyen létrehoznak egy lelki egészségügyi hálózatot.

Szócska Miklós is a rombolásról beszélt, amit az OPNI bezárása okozott. Elmondta, hogy a Lipót épületét ma már több mint 30 milliárd forintból lehetne csak felújítani, ráadásul az a szellemiség, amelyet a bezárással tönkretettek, szintén rengeteg időbe és pénzbe kerül újrateremteni. Az OPAI létrehozásával ezt a munkát kezdték meg, ráadásul a pszichiátriai szakma teljes egyetértésével. A Lipót épületével kapcsolatban hozzátette: „az egy megszentelt hely, amely csak egészségügyi feladatokat szolgálhat".

Az új országos intézetben csakúgy, mint az OPNI-ban a betegellátáson kívül a pszichiátriai szakma módszertani kutatási és képzési központja is lesz – erről már Török Krisztina beszélt. Németh Attila pedig azt emelte ki, hogy ígéretet kaptak arra, hogy az OPAI nemcsak új funkciókat, hanem jövőre plusz finanszírozást is kap a feladatok mellé. A főigazgató megjegyezte, hogy néhány speciális osztály már megkezdte működését, új CT-t is kaptak, úgy hogy az „indulás nem rossz".

Páciensek az OPAI munkaterápiás részlegében. A felső kép a művészettárápiás részlegben készült. Fotók: MTI - Máthé Zoltán.