• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Már 283 stroke-esetnél használták az új döntéstámogató rendszert

Egészségpolitika 2022.10.28 Forrás: MTI
Már 283 stroke-esetnél használták az új döntéstámogató rendszert

Mesterségesintelligencia-alapú döntéstámogató rendszer segíti a stroke-ellátást Magyarországon.

Mesterségesintelligencia-alapú központi döntéstámogató rendszer jött létre Magyarországon a stroke-ellátás támogatására - jelentették be pénteken az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) sajtótájékoztatóján.

Szikora István főorvos, a döntéstámogató rendszer projektvezetője elmondta, stroke esetén rendkívül fontos a diagnózis lehető leggyorsabb felállítása és a beteg megfelelő intézménybe szállítása, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a kezelés.

Eddig a beszállítástól kezdve akár 2,5 órát is igénybe vehetett a vizsgálat, a döntés és a szállítás. Október eleje óta azonban már működik Magyarországon is a mesterségesintelligencia-alapú döntéstámogató rendszer, amely a képalkotó vizsgálatok során készült felvételeket elemzi, és rendkívül gyorsan kiértékeli, így a betegek hamarabb kaphatnak célzott kezelést - ismertette a főorvos.

A rendszer működésével kapcsolatban elmondta, hogy az értékelés után az eredmény automatikusan visszakerül abba az intézménybe, ahol a vizsgálat történt, és a potenciális fogadóintézményhez is megérkezik. Emellett a rendszer automatikusan összeköti a stroke-centrumok ügyeletes orvosait is, akik így egymással is tudnak kommunikálni.

A rendszer az indulása óta - október 3. és 25. között - 22 intézményben 283 esetet dolgozott fel - tette hozzá.

Szikora István külföldi példát említve közölte, hogy az új szisztémának köszönhetően 140 percről 80 perce rövidült a kórházba érkezés és a kezelés megkezdése között eltelt idő.

A főorvos elmondta azt is, hogy a stroke hirtelen kialakuló agyi működészavar, amelynek egy része agyi érelzáródás miatt jön létre. Évente 27 ezer embert szállítanak kórházba emiatt, őket az ország 39 stroke-centrumában tudják kezelni. A betegek egy részénél azonban az agyi érelzáródás az agyalapon elhelyezkedő nagy kaliberű erekben történik, ebben az esetben pedig speciális beavatkozásra (mechanikus trombektómia) van szükség, amely csak hét intézményben érhető el.

Nardai Sándor, a neurointervenciós osztály osztályvezető főorvosa ismertette a mechanikus trombektómia eljárás részleteit: az eljárás során az ereken keresztül felvezetett katéterek segítségével távolítják el az eret elzáró vérrögöt. Az új eljárás hatására - a hagyományos gyógyszeres vérrögóldó kezelésekkel szemben - a felépülés után az önellátásra képes betegek aránya majdnem megduplázódik - emelte ki.

Nardai Sándor szólt arról is, hogy 2015-től ez a beavatkozási forma államilag finanszírozott Magyarországon, és mivel folyamatosan új centrumokat kapcsoltak be, dinamikusan nőtt az elvégzett beavatkozások száma is, a kezdeti 200-ról mostanra 1500 fölé nőtt az eljárással kezelt betegek száma, de szeretnék elérni a két-háromezres számot.

Erőss Loránd, az intézet főigazgató-főorvosa elmondta, hogy az akut vérhiányos stroke a halálozás második, a maradandó fogyatékosság leggyakoribb oka. Az érelzáródásból származó agyi állománypusztulás megelőzésének egyetlen hatékony módja pedig az elzáródott ér mielőbbi megnyitása. Az idegszövet oxigénhiányos állapotban ugyanis csak néhány percet tud élni, percenként 12 kilométernyi idegrost pusztul el az agyban, ha az agy nem kap vért - ismertette a főorvos.

Elmondta azt is, hogy a döntéstámogató rendszer kialakítása 1,286 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Legolvasottabb cikkeink