• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Milliárdos berendezéseket kap az OMI/ORFI EU-támogatással

Egészségpolitika 2022.10.28 Forrás: MTI
Milliárdos berendezéseket kap az OMI/ORFI EU-támogatással

Az új diagnosztikai technikák és berendezések segítik már akkor felismerni a betegségeket, amikor még könnyebb és olcsóbb a gyógyításuk.

Az Európai Unió támogatásával az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) keretében 1,3 milliárd forint értékű laboratóriumi, képalkotó és funkcionális mozgásanalizáló diagnosztika fejlesztést hajt végre az Országos Mozgásszervi Intézet/Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet - jelentette be az intézmény vezetője pénteken Budapesten.

Poór Gyula sajtótájékoztatón közölte: a bécsi és a mainzi egyetemmel együttműködésben zajló projekt keretében világszínvonalú, csúcstechnológiás berendezések érkeznek az intézménybe, a magyar szakemberek pedig a partnerintézményekben sajátíthatják el az új diagnosztikai módszerek alkalmazását.

A programnak az is feladata, hogy az intézmény szakemberei átadják a tudásukat az ország kevésbé fejlett területein dolgozó orvosoknak - tette hozzá a professzor.

Elmondta: a pályázat célja egészségügyi rendszerünk színvonalának közelítése a legfejlettebb európai uniós országokéhoz, az ottani fejlett és nálunk még nem finanszírozott csúcstechnikák átvétele és adaptálása. Ennek érdekében világszínvonalú, kettős energiájú CT, funkcionális MRI és zsebben hordozható ultrahangkészülékek, az autoimmun betegségek diagnosztikájához használt laboratóriumi műszerek, valamint a gyermekek állapotának szűrésére alkalmas mozgásanalizáló rendszer kerül az intézménybe - sorolta.

Csúcstechnikák alkalmazása a diagnosztikában az Országos Mozgásszervi Intézet ORFI campusán címmel nemzetközi szimpóziumot is rendeznek német és osztrák kollégák részvételével - mondta Poór Gyula.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a projekt különösen fontos az ágazat vezetői számára is prioritást jelentő prevenció szempontjából. Az új diagnosztikai technikák és berendezések segítik már akkor felismerni a betegségeket, amikor még könnyebb és olcsóbb a gyógyításuk. Még fontosabb az a tudás, amelyet a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően importál Magyarország - emelte ki.

Az intézet feladata, hogy a teljes magyar lakosság számára elérhetővé tegye az új diagnosztikai eljárásokat - tette hozzá Takács Péter.

Legolvasottabb cikkeink