• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mást állít az OEP és mást a közvélemény-kutató

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A Pénztár szerint nem érkezett megkeresés hozzájuk a 14 napos szabály be nem tartása miatt.

Nemrégiben egy sajtóbeszélgetésen esett szó arról, hogy a Szinapszis által a fővárosiak körében végzett reprezentatív közvélemény-kutatás nem teljesen igazolta a sokat dicsért 14 napos szabályt. A felmérés szerint a megkérdezettek 13 százalékát érintette valamilyen onkológiai probléma, akár személyesen, akár családtagjain keresztül, s a válaszok szerint CT-re átlagosan 20 napot, míg MRI-re átlagosan 12 napot várakoztak, de voltak, akik jóval többet, akár száz napot is.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkeresésünkre arról tájékoztatta lapunkat, hogy az intézkedés bevezetése óta nem érkezett sem szolgáltatói, sem beteg általi megkeresés a 14 napos határidő be nem tartására vonatkozóan, s ennek megfelelően a beteg diagnosztikai vizsgálatát közfinanszírozottan elvégző új szolgáltató kijelölésére sem kellett sort keríteni, a mely a 14 napos szabály értelmében ilyenkor esedékes lenne.


Tájékoztatásul azt is közölték, hogy az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993 (IV.2.) NM rendelet 2. számú melléklete tartalmazza a járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódjait, ez alapján 99930 kóddal szerepel a „Kiegészítő pont onkológiai indikációjú CT, MR diagnosztika 14 napon belül történő elvégzése és rosszindulatú daganatos kórkép igazolódása esetén". Ezen kiegészítő kódot 2015 júniusa és 2016 februárja között CT és MRI vizsgálatra vonatkozóan összesen 5065 alkalommal (eset) jelentették a szolgáltatók, amelyet az OEP 76 065 000 forint összegben finanszírozott az ellátás finanszírozási díjtételén felül.

Tavaly is nagy hangsúlyt fektetett az onkológiai diagnosztikára az ágazat irányítása. Így azokban az esetekben, amikor a vizsgálat elvégzésére a rosszindulatú daganatos kórkép alapos gyanúja miatt 14 napon belül sor került ugyan, de a vizsgálat nem egyértelműen bizonyította a daganatos megbetegedést, ugyanakkor a beteg esetében műtéti beavatkozásra került sor, a 14 napon belül elvégzett CT/MRI vizsgálatokat a kiegészítő kód értékével kiegészítve utólagosan finanszírozta az OEP, megerősítve ezzel a daganatos indikáció gyanújával kért képalkotó eljárások preferálásának gyakorlatát. Ennek teljesítésére 244,7 millió forintot fizettek ki, s ez 16 315 olyan vizsgálatot jelentett, amelyet a 14 napos szabály szerint végeztek.