• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Botrány kerekedett a gumikesztyű körül

Regionális hírek Forrás: Weborvos-összeállítás

A Semmelweis Egyetem cáfolja a portál információit a védőfelszerelésre vonatkozóan.

Tilos a gumikesztyű a SOTE bőrklinikáján címmel közöl cikket az Index arról, hogy pénzhiány miatt a kórház csak nejlonkesztyűt biztosít a dolgozóknak. A leginkább fertőzésveszélynek kitett intézetben két hete csak nejlonkesztyűt használhatnak a dolgozók, holott éppen azt tanítja az egyetem a saját munkavédelmi oktatásán, hogy a nejlonkesztyű nem véd a fertőzések továbbadásától. Az orvosok felháborodtak, az egyetem kikerülte a kérdésünk megválaszolását - olvasható a portálon.


Meglepő bejelentést kaptak március végén egy reggeli értekezleten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézet munkatársai. Az Index információi szerint akut pénzhiányra hivatkozva „gyakorlatilag megtiltották″ az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a gumikesztyű használatát. Az intézet különböző szintjein dolgozó forrásaik szerint Kárpáti Sarolta igazgató azzal indokolta a döntést, hogy előző nap teljesen kifogyott a kesztyű a műtőből, ami miatt több operációt, kezelést el kellett halasztani.


A Semmelweis Egyetem cáfolja az Index értesüléseit, s azt állítják, hogy nem tiltották meg a gumikesztyű használatát az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján. A Semmelweis Egyetem az Indexnek 04. 06-án küldött válaszában is jelezte: nincs korlátozás a védőeszközök használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem (védőeszköz a gumikesztyű is) - olvasható portáljukon.

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is.

A klinikára vonatkozó egyéni védőeszköz juttatási rend is rögzíti, hogy az intézetben a dolgozóknak szabályos védőeszközökkel kell rendelkezniük. Április 4-én a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat; az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot.

Azt is határozottan cáfolja az Egyetem, hogy a gumikesztyű hiányában műtétek maradtak el.