• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Matolcsy nélkül ugrottak neki

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nem szerepeltek a gazdasági miniszter javaslatai a szakbizottság előtti törvénymódosításban.

Nem kis meglepetésre, Matolcsy egyik csomagjának intézkedéseit sem tartalmazta az adótörvények módosításáról szóló törvénytervezet, amelyet így ma „karcsú" változatában tudott csak véleményezni az egészségügyi bizottság. A testületi „ámen" gyorsan kellett, hiszen kedden már plenáris ülésen tárgyalja (általános vita) az Országgyűlés a törvényjavaslatot. Mint a bizottság ülésén a nemzetgazdasági tárca képviselője részéről elhangzott, a Matolcsy nevével fémjelezett változásokat valamelyik szakbizottság módosító javaslataiként fogják bevinni, ami – tesszük hozzá – nyilván erősen szűkíti a véleményezési lehetőségeket.

Így tehát az októberben egymást követően bejelentett csomagok olyan elemei, mint például a társadalombiztosítási hozzájárulásra vonatkozó plafon eltörlése, a segélyplafon, illetve a kisvállalkozási adó bevezetése, az iparűzési adó kiszámításának változása, a cafeteria-juttatások utáni egészségügyi hozzájárulás 10-ről 27 százalékra növelése emiatt nem szerepelt az egészségügyi bizottság előtt.

A tervezet jelenlegi formájában az egészségügyet érintő változtatásokról Kanyó Loránd, az Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa adott tájékoztatást. Eszerint a tervezet újrafogalmazza az szja törvény szerinti adómentes és adóköteles biztosítási díj fogalmát. 2013-tól csak a kockázati biztosítás (például élet-, baleset- és betegségbiztosítás) más személy által fizetett díja lehet adómentes. Nem minősülnek kockázati biztosításnak a megtakarítási típusú biztosítások, amelyeknél a biztosítási esemény bekövetkezte nélkül is lehetőség van pénzkivonásra, vagy a biztosító a lejáratkor teljesíti a kifizetést. Az új szabályozás a 2012-ben hatályos szabályok szerint adómentes díjúnak tekintett biztosításokhoz képest az úgynevezett teljes életre szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítások esetében jelent változást.
A gépjárműadónál a súlyosan mozgáskorlátozottak jövőre nemcsak orvosi igazolással, hanem például szakhatósági határozattal is kérhetik adómentességüket, tehát szélesedik kérelemhez benyújtható dokumentumok köre.

A járuléktörvényt érintő módosítási javaslatok szerint 2013-ban az infláció mértékével emelkedik a nem biztosítottak által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 6390-ről 6660 forintra. A központi költségvetés a szolidaritási alapon jogosultak (kiskorúak, nyugdíjasok) egészségügyi ellátásának fedezetére pedig jogosultanként havi 5790 forint járulékot fizet az E. Alapnak. A bizottsági ülésen elhangzott, hogy mintegy 300-350 ezer ember fizet egészségügyi szolgáltatási díjat, ugyanakkor az állam közel ötmillió ember után fizet az E. Alapba.

A magánnyugdíj pénztártagságát fenntartó természetes személy is százszázalékos tb-nyugdíjra szerez várományt biztosítási jogviszonya alapján, áll a javaslatban.

A bizottság többségi igennel általános vitára alkalmasnak tartotta az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Legolvasottabb cikkeink