• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még egy lépés a hazai tüdőátültetésért

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az onkológiai intézet orvosa, Gieszler Balázs kutatási támogatást nyert, ami segíti az egész program tudományos megalapozását.

Az idei ESTS (European Society of Thoracic Surgeons) Európai Mellkassebészeti Társaság éves konferenciáján - a Biology Club ösztöndíj program keretében - dr. Gieszer Balázsnak, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) munkatársának lehetősége adódott előadást tartani “a tüdőtranszplantációt követő Bronchiolitis Obliterans Syndroma (BOS) kialakulásának vizsgálata" témában.

Európa számos országából küldtek be abstractokat, melyek közül a három legjobbat, köztük Dr. Gieszer Balázsét is kiválasztották.

Előadása I. helyezett lett, amely a dicsőségen túl azért kiemelt jelentőségű, mert külföldi kutatási támogatás elnyerésével jár. Így lehetőség adódik az intézetben folytatott kutatást kiterjeszteni a bécsi betegekre is. Jelen kutatási projekt így hozzájárul a magyar és bécsi kapcsolatok erősítéséhez és a tüdőtranszplantációs program tudományos alapjainak megteremtéséhez.

A tüdőtranszplantáción (LTx) átesett betegek morbiditásának és mortalitásának leggyakoribb oka a BronchiolitisObliteransSyndroma (BOS) kialakulása. A tüdőtranszplantált betegek 48%-nál 5 éven belül, 76%-ánál 10 éven belül kialakul a BOS. Ez a betegség az átültetett tüdő kis légjáratainak beszűkülésével és elzáródásával jár. A BOS-ban szenvedő betegek meghalnak, vagy szerencsés (10%) esetben re-transzplantációra kerülnek.

Az Országos Onkológiai Intézetben újonnan megalakult és hamarosan a magyar tüdőtranszplantációs programnak helyet adó Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán a magas színvonalú betegellátás mellett komoly kutatómunka folyik klinikusok, biológusok és TDK-s hallgatók bevonásával.

A körülmények és a lehetőség megteremtésében, támogatásukkal prof. dr. Kásler Miklós, dr. Rényi-Vámos Ferenc, dr. Lang György, dr. Döme Balázs sokat segítettek.

A kutatás egyik fő területe a tüdőtranszplantációt követő BOS kialakulásának vizsgálata. Az OTKA által is támogatott, dr. Rényi-Vámos Ferenc Docens vezette, “Az Adrenomedullin szerepe Bronchiolitis Obliterans Syndromában" c. kutatásunk célja a sokoldalú Adrenomedullin (AM) szerepének és esetleges protektív hatásának vizsgálata tüdőtranszplantált betegekben és a BOS kialakulása során.