• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tényleg az AIDS gyógymódja lehetett a maláj gépen?

Lapszemle Forrás: Index

Bár a HIV vírussal élők még jó pár évig nem reménykedhetnek a teljes gyógyulásban, a járvány ellenszere ott volt a fedélzeten.

Az idei, Melbourne-ben megrendezett nemzetközi AIDS konferenciát beárnyékolta a maláj légitársaság MH17 számú járatának lelövése. A gépen ugyanis 6 szakember utazott, akik a konferencián szerettek volna részt venni – de soha nem értek oda. Minket, akik szerencsésen eljutottunk a konferenciára, sokkolt a hír. A sajtóban olyan találgatások is megjelentek, hogy “akár az AIDS gyógymódja is ott utazhatott a gépen". A hat áldozatból egy orvoskutató volt, Joep de Lange, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke, aki valóban jelentős módon hozzájárulhatott volna a jövőben a vírussal kapcsolatos klinikai kutatásokhoz – írja az Indexen közöz Drogriporter blog.

A HIV járvány megfékezéséhez jóval többre van szükség kémcsöveknél és tablettáknál. A jó hír az, hogy ezeket a módszereket már régóta ismerjük. A rossz hír az, hogy nem alkalmazzuk őket megfelelő mértékben.

Azt is tudjuk azonban, hogy vannak olyan csoportok, amelyek a fertőzés különösen nagy kockázatának vannak kitéve, mint például az intravénás drogfogyasztók, a szexmunkások vagy az LMBT+ emberek. A speciális csoportok körében a HIV megelőzése speciális programokat igényel, ilyen például a drogfogyasztók körében a steril injektáló felszerelés elérhetővé tétele (tűcsere). Sajnos ezeket a programokat, bár a bizonyítékok szerint rendkívül hatékonyak, a világ országainak egy jelentős részében morális alapon elutasítják. Más országokban megtűrik ugyan, de nem kapnak megfelelő pénzügyi támogatást. Jó példa erre az, ami a tűcsere programokkal történik Magyarországon: jelenleg a legnagyobb éppen bezárni kényszerül.

A fertőzés kockázatának leginkább kitett csoportok a világ számos országában a társadalom legüldözöttebb, legkirekesztettebb rétegei közé tartoznak, mindennapi tevékenységük súlyos bűncselekménynek számít. A megbélyegzés és a kriminalizálás jelenleg a HIV járvány megelőzésének legfőbb akadályává vált.