• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megállapodást írta alá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a MAGYOSZ

Egészségpolitika 2024.05.28 Forrás: Weborvos
Megállapodást írta alá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a MAGYOSZ

A hazai gyógyszergyártók nemzetgazdaságban betöltött szerepének méltó elismerése érdekében született meg az együttműködési megállapodás.

A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparágunk, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat, ráadásul jelenleg minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul. Mindezt elismerve, az NGM és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) együttműködési megállapodást írt alá kedd délután Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Greskovits Dávid MAGYOSZ elnök által. Az NGM egyebek mellett vállalta, hogy különös figyelmet fordít arra, hogy megszűnjön a hazai gyógyszergyártók versenyképességét aránytalan mértékben rontó adóterhelés, és ösztönzőket dolgoz ki a gyógyszeripari K+F támogatására. A MAGYOSZ többek között azt vállalta a megállapodásban, hogy lehetőségeihez mérve ösztönzi tagvállalatait a magyar beszállítók bekapcsolására az ellátási láncokba és az aktívabb gyógyszeripari beruházásokra egyaránt - adták hírül közleményükben.

Mint írták, az idei év kiemelkedően fontos lehet Magyarország kormányának és a magyarországi gyógyszergyártók képviseletére 1990-ban alakult, 2020 óta a kormány stratégiai partnereként tevékenykedő, a mai naptól pedig a Nemzetgazdasági Minisztériummal is partneri megállapodást kötő MAGYOSZ-nak és tagvállalatainak.  Az elmúlt évek nemzetgazdaságot és ezen belül a gyógyszeripart is sújtó negatív folyamatai után bízhatunk abban, hogy 2024 áttörést hozhat az iparág számára: közvetlenül a júniusi választások után Magyarország veszi át az Európai Unió elnökségét, így remélhetőleg az uniós kutatási és innovációs együttműködéseket is fel lehet majd pörgetni, ami létfontosságú lenne a hazai gyógyszergyártóknak is. A most aláírt megállapodás részletesen kitér arra, mit vállal a hazai gazdaságirányításért felelős minisztérium és milyen vállalásokat tesz a hazai gyógyszergyártói érdekvédelmi szervezet.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán kiemelte, hogy a több mint 120 éves múltra visszatekintő magyar gyógyszergyártás a hazai gazdaság egyik növekedési motorja, amely egyesíti a gyártási tradíciókat, a szaktudást és a modern technológia által biztosított csúcsminőséget. A családok ezreinek megélhetését biztosító ágazat hatalmas érték, hiszen nemzetközi versenyképességet képvisel, emellett pedig a hazai k+f ráfordítások mintegy 20 százalékát adja. A tárcavezető hozzátette, hogy sikeres gazdaság csak az ellátásbiztonságra és az önellátásra épülhet, amelyben a magyar gyógyszergyártás kulcsfontosságú, ezért a kormány új Versenyképességi Stratégiája – az ágazati szereplők véleményére alapozva – az egészségipar és a gyógyszergyártás további fejlesztését célozza. Megjegyezte, a gyógyszeripar jelentheti a világgazdaság soron következő időszakának egyik fontos hajtóerejét, amely globális szinten több mint 5 százalékkal emelkedhet évente. Ez egy olyan lehetőség, amelyet a magyar gyógyszeripari szereplőknek ki kell tudnia használnia, így a ma aláírt megállapodás is ehhez járulhat hozzá – állapította meg Nagy Márton.

A szövetség elismeri Magyarország Kormányának a nemzetgazdaság stabilitása, fejlesztése, versenyképességének megőrzése érdekében tett törekvéseit, és bízik abban, hogy a következő években még az eddigieknél is hatékonyabb, kölcsönös előnyökkel járó együttműködést tud kialakítani a magyar kormánnyal. E partnerség, és az abban rejlő lehetőségek kihasználása, valamint a hazai gyógyszergyártásban dolgozó 15.000 ember munkájának, a hazai gyógyszergyártók nemzetgazdaságban betöltött szerepének méltó elismerése érdekében született meg az NGM és a MAGYOSZ közti – versenyképesség javítását célzó – együttműködési megállapodás. A megállapodással a MAGYOSZ célja, hogy rávilágítson, hogy a gyógyszerellátás biztonsága érdekében a rövid értékesítési lánc, a hazai gyártás fontosságára. A gyógyszeripar és a hazai gazdaság versenyképességének javítása érdekében olyan stabil, átlátható és kiszámítható gazdasági, üzleti- és jogszabályi környezet megteremtésére és fenntartására kell törekedni, amely ösztönzi a hazai gyógyszergyártói kapacitások megtartását és fejlesztését, valamint a foglalkoztatási szint emelését, az ágazat hazai és nemzetközi versenyképességének erősítését, továbbá a magas hozzáadott értékű termékek előállítása érdekében nemzetközi együttműködések létrehozását.

A kormányzati szabályozókra érzékeny ágazatnak a tudatos fejlesztése és támogatása, versenyképességének erősítése jelentős mértékben javítani tudja a magyar gazdaság teljesítményét, pozitívan járulhat hozzá a magas végzettségű munkaerő itthon tartásához és az exportforgalom növeléséhez. A partnerség lehetőséget adhat arra is, hogy a most még kis- és középméretű hazai gyógyszergyártó vállalatok nagyvállalatokká növekedjenek, a mostani nagyvállalatok pedig globális nagyvállalatokká fejlődhessenek, illetve a K+F tevékenységük javuljon.

Az együttműködés keretében a MAGYOSZ többek között vállalta, hogy javaslatokat dolgoz ki a gyógyszeripar fejlesztésének támogatására és a gyógyszeripari beruházások ösztönzésére, illetve kezdeményezi a gyógyszeripari innovációt szolgáló, a modern és fenntartható ipari szerkezet kialakítását biztosító jogi környezet létrehozását. A NGM részéről kormányzati vállalásként többek között megjelent a havi rendszerességű, magas színtű egyeztetési fórum kialakítása, a versenyképességet rontó jelenlegi adóterhelés mérséklése, új beruházásösztönző eszközök bevezetése és a MAGYOSZ jelenleginél is intenzívebb bevonása a gazdaságpolitikai döntéselőkészítési folyamatokba.

Az aláírást követően Greskovits Dávid kifejtette, hogy a mai nap nemcsak a külgazdaság zászlóshajójának számító hazai gyógyszergyártóknak, de az ipari szereplők érdekeit képviselő, jövőre már a 35. évfordulóját ünneplő MAGYOSZ-nak is meghatározó. Mint elmondta: „hazai gyógyszergyártóként büszkék vagyunk, hogy ma a magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Jelenleg minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul, a hazai ellátás biztonságának szempontjából is létfontosságú tehát a tevékenységünk, jelenlétünk. Létfontosságú lenne a számunkra, hogy a most aláírt megállapodás alapján egy olyan érdemi párbeszéd alakuljon ki közöttünk, amely egy kiszámíthatóbb jogszabályi környezeten alapulva tovább erősíti az általunk képviselt cégeket itthon és külföldön egyarát” – tette hozzá a MAGYOSZ elnöke.

A MAGYOSZ elnökének elmondása alapján a kormányzati szabályozókra érzékeny ágazatnak a tudatos fejlesztése és támogatása, versenyképességének erősítése jelentős mértékben javítani tudja a magyar gazdaság teljesítményét, pozitívan járulhat hozzá a magas végzettségű munkaerő itthon tartásához, továbbá – pozitív külkereskedelmi mérlegével – hozzájárulhat Magyarország külgazdasági pozíciójának erősítéséhez is.