• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rétvári Bence: már 3 millióan használják az Egészségablak alkalmazást

Egészségpolitika 2024.05.28 Forrás: MTI
Rétvári Bence: már 3 millióan használják az Egészségablak alkalmazást

Július 1-jétől fokozatosan lehetőség nyílik arra is, hogy a betegek időpontot foglaljanak az alkalmazáson keresztül járóbeteg-szakellátásra.

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten. A Figyelő gazdasági portál egészségügyi konferenciáján Rétvári Bence hozzátette: július 1-jétől ugyanakkor már fokozatosan lehetőség nyílik arra is, hogy a betegek időpontot foglaljanak az alkalmazáson keresztül járóbeteg-szakellátásra.

Elmondta, felmérések szerint az egészségügyben a betegek számára a legfontosabb faktor az előjegyzési és várakozási idő, leginkább a járóbeteg-szakellátás területén. Ez azt jelenti, hogy a betegek szerint az időpontfoglalási, illetve a betegfelvételi rendszeren, vagyis az egészségügy szervezési rendszerén kellene javítani.

Közlése szerint ezt alátámasztja, hogy az egészségügyön belül csupán a munka 17 százalékát teszi ki az orvosi tevékenység, a többit a betegellátás szervezése jelenti. Továbbá az orvosok száma sem akadálya a hatékony ellátórendszernek, mert miközben az OECD-tagállamok átlagában 3,2 orvos jut ezer lakosra, addig Magyarországon 3,3, az európai uniós átlag pedig 4.

Ugyanakkor problémát okoz, hogy miközben a rendelések reggel 7-től este 7-ig működnek, addig 14 óra után már alig van beteg, vagyis feleslegesen ülnek a rendelőben az orvosok és az ápoló személyzet - fűzte hozzá.

A járóbeteg-irányítási rendszer lényege az, hogy a beteg a lehető legkönnyebben jusson el az orvoshoz, és az országos rendszerben kiegyenlítődjön a rendelők kihasználtsága, vagyis amikor orvos van a rendelőben, legyen beteg is. Fontos továbbá, az orvosok és ápolók tehermentesítése az adminisztratív feladatoktól - hangsúlyozta az államtitkár.

Ezért hasznos, hogy az Egészségablak alkalmazást már 3 millióan töltötték le, havonta 2,5 millió bejelentkezés történik, és havi átlagban 9 millió dokumentumot töltenek le az alkalmazás segítségével a betegek - mondta Rétvári Bence.