• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megerősítették pozicíójában a MOK elnökét

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI Szerző:

A küldöttek minősített többséggel erősítették meg pozíciójában Éger Istvánt. (Frissítve!)

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati országos közgyűlésén résztvevő több mint 200 küldött megerősítette pozíciójában Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnökét, valamint az elnökség tagjait is. A bizalmi szavazásra az után került sor, hogy az utóbbi hetekben a MOK Felügyelőbizottsága számos kritikát fogalmazott meg az elnökség munkájával szemben, sőt büntetőfeljelentést is tettek. A szavazás után az FB tagjai lemondtak, ezért okafogyottá vált a második napirend, az FB leváltása. A MOK alapszabálya szerint 30 napon belül új FB-t kell választani.

A küldöttek szavaztak a tagdíjról is. A döntés szerint 2013. január 1-jéig visszamenőleg a korábban hivatalos 1700 forintos havi tagdíj érvényes, 2014. február 16-tól pedig havi 2300 forintra nő a fizetendő összeg.

A bizalmi szavazás előtt egyéni javaslatra a küldöttek 71 százaléka arról döntött, hogy zárt ülésen tárgyalják meg a napirendeket. Ez azt is jelentette, hogy nemcsak az újságíróknak, hanem az ülésre érkezett nem küldött MOK tagoknak is távozniuk kellett.

A zárt ülés után tartott sajtótájékoztatón Éger István hangsúlyozta: "Az FB nem a tényeken alapuló és idejekorán megszellőztetett jelentése, amely számos valótlanságot állított, rossz színben tüntette fel a kamarát". Szerinte sokáig fog tartani míg ezután visszaszerzik a kamara jó hírnevét. Hozzátette azt is, hogy az FB működése alapszabálysértő volt, mert az általuk feltárt kifogásokat először az ellenőrzöttel - jelen esetben az elnökkel és elnökséggel - kellett volna ismertetni.

A MOK elnöke kijelentette: áll mindenfajta vizsgálat elé, mert minden forinttal el tudnak számolni, és minden szabályosan történt a kamarai tagok érdekében. Az FB kritikáival, vádjaival kapcsolatban feltett kérdésekre többek között azt válaszolta, hogy azokat a személyes adatokat, amelyekről a vita folyik, soha nem adta ki a kamara a biztosítónak, csak olyan adatokat továbbítottak, amelyek mindenki számára elérhetők. Azonban úgy látják helyesnek, hogy a biztosító felé egy ötjegyű számmal azonosítják a tagokat. Hozzátette, ha és amennyiben akaratukon kívül is hibát követtek el, ez jóhiszeműen történt. Ez nem mentené a hibát, de olyan nem történt, amivel vádolnak - jelentette ki az elnök.

A sajtótájékoztatón felmerült az a kérdés is, hogy az ülésen miért nem hagyták, hogy az FB beszámoljon a vizsgálati eredményeikről. Erre a MOK elnöke azt válaszolta, hogy a november 30-i küldöttgyűlésen ez megtörtént, és szavaztak is róla. Szintén kérdésként hangzott el, hogy miért Éger István vezette az ülést, amire a MOK elnöke úgy válaszolt, hogy az alapszabály szerint járt el, amely szerint az ülsét az elnöknek, akadályoztatása esetén az alelnöknek kell vezetnie.

A MOK elnökének tájékoztatása után a lemondott FB tagok is rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak. Bánki Magdolna, az FB elnöke azt mondta, hogy a november 30-i beszámolójuk óta is folyamatosan dolgozott a bizottság, tehát érdemes lett volna meghallgatni őket, de a „küldöttek nem akarták meghallani a szavunk". Közölte azt is, hogy ezután a következő javaslatuk az lett volna, hogy a küldöttgyűlés oszlassa fel magát.

Az FB elnök beszámolt arról is, hogy ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tettek. Arról viszont, hogy konkrétan mi a vád, pontosabban a gyanú nem kívánt beszélni. Csak annyi derült ki, hogy „tizen sok oldal". Az FB tájékoztatóján többszörösen hangoztatták, hogy a MOK elnökének, illetve az elnökség ülésen tanúsított magatartása a „polgári etikával nem összeegyeztethető.
A szombati küldöttközgyűlés több hónapja húzódó előzménye, hogy a MOK felügyelőbizottságának ellenőrzései azt állapították meg, több ponton is sérült a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség nem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítették az FB munkáját.

Az FB által készített jelentés több ponton elmarasztalta a MOK vezetését, egyebek mellett úgy szedtek emelt tagdíjakat az orvosoktól, hogy az emelés tényét nem a küldöttgyűlés szavazta meg. Továbbá az adóhatósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordultak, utóbbihoz azért, mert véleményük szerint a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte beleegyezésüket.

Január végén jelentette be az fb elnöke, Bánki Magdolna, hogy küldöttközgyűlést hív össze, amelyen kezdeményezik az elnök és az elnökség visszahívását. Az ülést a múlt hétre tervezték, de technikai okok miatt az meghiúsult, és csak orvosgyűlést tartottak. Éger István akkor közölte, az FB nem hívhat össze küldöttközgyűlést, csak kezdeményezhet. Az országos küldöttek kezdeményezésére az MOK elnöksége is összehívott egy küldöttközgyűlést, ezt tartották meg szombaton.