• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meghökkentő OEP-es kasszamérleg

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A leginkább forráshiányos kasszában tizenhárom milliárdos a megtakarítás.

Mint lapunk beszámolt róla, az OEP a tervezettnél kisebb veszteséggel zárta első félévét (12,5 milliárdos a hiány, míg éves előirányzat 91,4 milliárd forint). Épp a leginkább pénzszűkével küszködő gyógyító-megelőző kasszában ugyanakkor tizenhárom milliárd forintos megtakarítás mutatkozik. Megkérdeztük a Pénztárt, mi az oka annak, hogy éppen ezeken az erősen forráshiányos területeken, vagyis a szakellátásokban és a háziorvosi ellátásban kisebbek a kifizetések a tervezettnél.

Az OEP Sajtóirodájától kapott tájékoztatás szerint a tervezettnél kisebb kiadás oka, hogy több jogcímen az év második felében kerülhet sor kifizetésekre. Ilyen az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény és végrehajtási rendelete szerinti többletkapacitás-befogadások várható éves teljesítményének fedezete. E jogcímcsoport előirányzatai együttesen tartalmaznak fejlesztési keretet beleértve a TIOP-os pályázatok fedezetét és az egyszerűsített eljárásban befogadott többletkapacitások forrásigényét.

A másik ok az új háziorvosi indikátorrendszer: finanszírozását átalakították, a korábbi havi kifizetések helyett negyedéves utalást vezettek be, azt is három hónapos késleltetéssel. Egy példával illusztrálva: az április-május-június havi bónuszpénzt nem júliusban utalják, hanem szeptemberben, illetve a következő kifizetés december történik. Így ez a „bennragadt" pénz okozza a háziorvosi kassza kisebb költését.

Július helyett várhatóan októberben lép életbe az új eszköz- és ingatlantámogatási rendszer, melynek fedezetére – figyelemmel a hitelszerződések fokozatos indulására – a tárgyévben többletforrás áll rendelkezésre, ez a forrás is javítja a féléves egyenleget. A nyárra ígért jogszabály még készül.

A speciális finanszírozású fekvőbeteg-szakellátás (EFI) időarányostól eltérő kifizetései a közbeszerzési eljárások és a szolgáltatók eltérő ütemű eszközfelhasználása miatt történtek, erről a (43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 43§-44§ rendelkezik. A kisebb kiáramlásban benne van, hogy a járóbeteg- és az aktív fekvőbeteg-szakellátásban rendelkezésre álló miniszteri tartalék teljesítményvolumen-keret felhasználására az év második felében kerülhet sor, erről a (43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 28. sz. melléklet rendelkezik.