• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégis fizeti a 660 milliót az OEP

Egészségpolitika Forrás: OEP

Téves információkat közölt a HVG online: nem von vissza pénzt az OEP a kórházaktól.

2011. szeptember 13-án a HVG online kiadásában „Megítélt pénzeket vont vissza az OEP: 660 millió buknak a kórházak?" címmen megjelent cikk valótlanságot állít, amikor úgy tájékoztatja az olvasókat, hogy egy, pénteken kihirdetett kormányrendelet egyik szakaszára hivatkozva az OEP, a korábban a Nemzeti Erőforrás Miniszter által a kórházak számára jóváhagyott 660 millió Ft-t visszavonná - tudatta közleményében az OEP.

A cikkben idézett, szeptember 9-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet egy 2008-ban megjelent jogszabály az un. többletkapacitási eljárások befogadásának menetét pontosítja. Ez a 104-es Magyar Közlönyben megjelent módosító rendelkezés szeptember 10-én szombaton lépett hatályba, s kizárólag az ezt követően indított eljárásokra fogalmaz meg új szabályokat. Semmilyen visszamenőleges hatályú rendelkezést nem tartalmaz, és nem ad felhatalmazást arra az OEP-nek, hogy visszamenőlegesen, egy a szakminiszter által jóváhagyott kifizetést visszavonjon.

A jogszabály-módosítás eredményeként a korábbi kormányrendelet egyebek mellett kiegészült egy technikai jellegű bekezdéssel (17/A§ (4)) is. Ez az új rendelkezés arra irányul, hogy a többletkapacitási pályázaton nyertes szolgáltató ne szerepeljen duplikáltan az OEP nyilvántartásában, törlésre kerüljön a még befogadásra váró pályázók listájáról. Az OEP az előzetes befogadásokról évenkénti bontásban nyilvántartást vezet, amelyet minden év február 28-áig a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben és az OEP, valamint az OTH honlapján közzé kell tenni. Ebből a nyilvántartásból kell – értelemszerűen – törölni azokat a tételeket az előzetesen befogadottak listájáról, melyeket az egyszerűsített többletkapacitás-befogadási eljárás során már befogadtak, és szerződéskötésre, -módosításra került sor az érintett szolgáltatókkal.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv, így kizárólag a hatályos jogszabályok alapján járhat el. Tette ezt akkor is, amikor a Nemzeti Erőforrás Miniszter jóváhagyásával augusztus 1-jei hatállyal az egyszerűsített többletkapacitási eljárásban befogadott közel 40 járó és fekvőbeteg ellátást nyújtó intézménnyel kezdeményezte a finanszírozási szerződés megkötését országosan és összesen 660 millió Ft értékben.

Ezen túlmenően esetfinanszírozású eszközökre szánt keret is 1,68 Mrd Ft-tal megemelésre került. Továbbá a miniszteri járóbeteg szakellátási többletkeret is szétosztásra került 2011. július elsejétől 1,5 Mrd Ft értékben. Mindezeket figyelembe véve összesen 3,84 Mrd Ft értékben kötött szerződést az OEP a szolgáltatókkal, melyhez az Egészségbiztosítási Alapban a szükséges pénzeszköz rendelkezésre áll.

Sajnálatos, hogy az újság nem járta körül kellőképpen a témát, így nemcsak a betegekben keltett alaptalanul riadalmat, hanem az érintett kórházak, rendelők vezetőit is megtévesztette azt állítva, hogy az egészségügyi kormányzat több mint félmilliárd forintot mégsem fizet ki – ígérete ellenére. A fentiek alapján kijelentjük, hogy természetesen minderről szó sincs, az OEP a hatályos jogszabályoknak megfelelően teljesíti fizetési kötelezettségeit.