• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megrendezik a III. Nemzeti AIDS Konferenciát

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A HIV fertőzéstől való félelem csökkenése fellazította a viselkedésformákat, sokan feleslegesnek tartják a szabályokat.

December 1-je az AIDS Világnapja, melynek 1991 óta jelképe a piros szalag. Magyarországon nemzetközi viszonylatban is nagyon hamar, (1986) bevezetésre került a véradók HIV szűrése, és az első AIDS betegek gyógyszeres kezelése is, az akkor elérhető terápiás lehetőségekkel az egészségügyi tárca által kijelölt Szent László Kórházban.

A kezdeti, heroikus küzdelem fontos része volt a felvilágosítás, tájékoztatás, az ismeteretek bővítése, hiszen ebben az időben az eredményes, sikeres terápiás lehetőségek rendkívül korlátozottak voltak. Az AIDS diagnózis felállítása egyenlő volt a halálos ítélettel. Ebben az időben nagyon nagy figyelem és aktivitás fordult a prevenció, megelőzés felé. A Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NEVI) két alkalommal szervezett országos konferenciát, 1994-ben és 1996-ban.

1995-ben a proteáz inhibitorok megjelenésével radikális és látványos eredmények születtek a HIV fertőzöttek kezelésében, a HIV fertőzés, illetve az AIDS stádium kialakulása többé nem volt egyenértékű a halálos ítélettel. Az újabb és újabb eredményes gyógyszerek terápiában való alkalmazása (integraz inhibitor, entry inhibitor) egyre elfogadhatóbbá tette a HIV-vel való együtt élést, de a HIV fertőzéstől való félelem csökkenése fellazította a viselkedésformákat, a szabályok betartása sokak szerint ma már felesleges, hiszen a HIV fertőzés ugyan nem gyógyítható, de megfelelő terápiával kezelhető. Ezért - annak ellenére, hogy az ingyenes és hatékony terápia mindenki számára elérhető – évről évre növekszik az újonnan diagnosztizált HIV fertőzöttek száma. Közülük sokan nagyon korai fertőzöttek, de sokan vannak olyanok is, akik sok évvel ezelőtt fertőződtek meg.

Az utóbbi években nem volt hatékony, „evidence based" azaz tényeken alapuló prevenció. Az AIDS-el kapcsolatos ismeretek hiányosak, sokan az interneten fellelhető téves információkból tájékozódnak.

A kezdeti időkben sorra alakultak meg a civil szervezetek, sajnos közülük mára már csak néhány tudott talpon maradni. A PLUSS, HIV Pozitívokat és AIDS betegeket Segélyező Alapítvány 1991-ben került cégbírósági bejegyzésre. A PLUSS Alapítvány és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) 20 éves szünet után fontosnak érezte a III. Nemzeti AIDS Konferencia megrendezését, melynek helyszíne az ESZSZK lesz, november 30-án és december 1-én. 

Legolvasottabb cikkeink