• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megújult a GOKI intenzív terápiás részlege

Egészségpolitika 2019.07.04 Forrás: MTI
Megújult a GOKI intenzív terápiás részlege

Az EBP keretében CT, MR és DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készülékkel is bővül a diagnosztikai eszközpark.

Átadták a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet felnőtt kardiológiai osztályának felújított intenzív terápiás részlegét ma.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a beruházás 380 millió forintból valósult meg, a felújításhoz szükséges forrás egy részét - 235 millió forintot - az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosította, 145 millió forintot pedig az intézet a saját forrásából.

 

A miniszter kiemelte, a GOKI fejlesztése ezzel nem áll meg, hiszen az intézet a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének csúcsintézményeként részt fog venni a dél-pesti centrumkórház sürgősségi kardiológiai ellátásában is. Az intézetben az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében fejlesztik az orvosi képarchiváló rendszert, CT, MR és DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készülékkel bővül a diagnosztikai eszközpark, de intenzív terápiás eszközöket is szereznek be.

Andréka Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója arról beszélt, hogy időszerű volt az intenzív terápiás részleg felújítása, mert e részleg nélkül nehezen tud megfelelni speciális ellátási feladatainak az intézet. Mint fogalmazott, a szív- és érrendszeri gyógyítás egyre inkább műtétes szakmává válik, és az évente ellátott 7200 fekvőbetegük kétharmada sürgősséggel kerül az intézetbe, és közülük 1700-an szorulnak intenzív terápiás kezelésre.

A munkát megkönnyít, ha 21. századi körülmények között tudnak dolgozni, és - mint mondta - a felújított részleg megfelel ezeknek az elvárásoknak. "Ez a 10 ágyas intenzív terápiás részleg ma tud mindent, amit a fejlett világban egy ilyen részlegnek tudnia kell", mind kialakítása, mind felszereltsége, mind a légtechnika csúcsminőségű - ismertette. Hozzátette, hogy az itt dolgozók is a legkorszerűbb tudással rendelkeznek. Mint jelezte, az intézetben komoly oktatói munka is folyik, számos országból érkeznek ide orvosok tanulni, fejlődni.

Bácskai János (Fidesz) IX. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a négy centrumkórház közül egy Ferencvárosban lesz, ami nagy öröm az itt élőknek. A baloldali kormányok alatt az egészségügyből elvont 600 milliárd forint "nagy szívfájdalom volt", és ezen időre tehető a Schöpf-Merei Ágost Kórház bezárása is, ami nagy orvos szakmai veszteség volt - idézte fel a városvezető.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón beszélt a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátásának fejlesztésére létrehozott Egészséges Budapest Programról is, amelyet rendkívül nagy volumenűnek nevezett, hiszen négy centrumkórház létrejöttét, tizenegy országos intézet, a társkórházak és 32 szakrendelő fejlesztését teszik lehetővé 700 milliárd forintból. Az összes országos intézet részesül a fejlesztési forrásokból, idén januárban megkezdődtek a műszerbeszerzések is, a régió valamennyi kórházában zajlik az orvostechnológiai eszközök fejlesztése közel 10 milliárd forintból. Felidézte, az EBP-re 2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány, tavaly 30 milliárdot, idén pedig 41,9 milliárd forintot. Eddig összesen mintegy 205 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés.

 

Bácskai János, a IX. kerület polgármestere, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója átadja az intézmény felnőtt kardiológiai osztályának felújított intenzív terápiás részlegét 

 

MTI/Kovács Tamás

Legolvasottabb cikkeink