• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

TASZ: ha nincs megoldás, be kell zárni a kórházakat

Hírek 2019.07.04 Forrás: TASZ - Weborvos
TASZ: ha nincs megoldás, be kell zárni a kórházakat

Az emberi jogi jogvédő civil szervezet is foglalkozik a Veszprém megyei laborüggyel.

Azonnal nyilvánosságra kell hozni, hogy meg van-e oldva a Veszprém megyei kórházak diagnosztikai laborháttere, és ha nem, még ma megoldást kell találniuk az egészségügyi szerveknek. A jogszabályok értelmében ugyanis nem működhet kórház laboratóriumi diagnosztikai háttér nélkül. Sem a megyei kormányhivatal, sem a tisztifőorvos nem árulja el, mi a pontos helyzet, csak szivárgó hírekből tudható, hogy az egész megye kórházi laborháttér nélkül maradt. Ez mérföldkő a magyar egészségügyben: ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt. Orvost, egészségügyi dolgozót és beteget is keresünk, hogy legyenek ügyfeleink a jogsértés miatt indítandó eljárásban, írja a TASZ a honlapján.

Az eddigi sajtóértesülésekből az derül ki, hogy a Veszprém megyei kórházak nem képesek a legalapvetőbb diagnosztikai vizsgálatok lebonyolítására sem, ami a biztonságos betegellátás alapvető feltétele. Az értesülések szerint ráadásul nem valamilyen hirtelen esemény eredménye, hogy leállt a labor: folyamatosan fogytak a szakemberek, míg mostanra olyan kritikus lett a helyzet, hogy képtelen kiszolgálni a kórházakat. Hiába próbált a sajtó információt szerezni, senki nem árult el semmit arról, hogy a helyzetet ki és hogyan kezelte – vagyis úgy tűnik, nem tett érdemi lépéseket a krízis elkerülésére sem a Kormányhivatal, sem a tisztifőorvos hivatala.

Ha nincs labor, az egészségügyi válsághelyzet

A törvény egyértelműen fogalmaz: bármely olyan körülmény kialakulása, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság egészségügyi ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, egészségügyi válsághelyzetnek minősül. A jogszabály azt is előírja, hogy minden kórház működésének alapvető feltétele, hogy rendelkezésre álljon laboratóriumi diagnosztika. Ha igaz, hogy pillanatnyilag Veszprém megyében egyetlen ilyen labor sincs, akkor a megyében egészségügyi válsághelyzet alakult ki, szögezi le a TASZ. Így nem szabad egyetlen kórháznak sem működnie, vagyis az összes kórházi ellátásra szoruló beteget más megyébe kellene irányítani, amit nyilvánvalóan lehetetlen megoldani.

Olaj a tűzre a kórházi fertőzéseknek

A laboratóriumi diagnosztika leállása a kórházi fertőzések terjedésének is kedvez. Mivel az orvosok nem tudják pontosan beazonosítani, milyen fertőzéssel állnak szemben, széles spektrumú antibiotikummal próbálkozhatnak, aminek a hatása drasztikusan csökken a mind ellenállóbb baktériumokkal szemben. A Veszprém megyei egészségügyet ráadásul különösen megterheli a nyári balatoni csúcsszezon.

A TASZ ügyfelet keres, és közérdekű bejelentést tettek. Ha valóban leállt a laboratóriumi diagnosztika, az súlyosan sérti a betegek és az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók jogait is. Várják a jogsérelmet szenvedők jelentkezését, hogy megvizsgálhassák, milyen jogi segítséget tudnak nyújtani. Emellett közérdekű bejelentést is tettek az egészségügyi hatóságnál, kérve, hogy hivatalosan is vizsgálja ki, jogszerűen működnek-e veszprém megyei kórházak, és ha nem, tegye meg a szükséges lépéseket. Ha nem sikerül azonnali megoldást találni, akkor nincs más lehetőség, mint hogy az ellátás nélkül hagyott kórházakat be kell zárni.

Legolvasottabb cikkeink