• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentők napja: 10+8 százalékos béremelés jövőre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az OMSZ munkavállalói további tízszázalékos béremelést kapnak és új munkaruhát, új autókat.

Az egészségügyi dolgozók jövő évi, november elsejétől járó 8 százalékos bérfejlesztése mellett további 10 százalékos emelésre számíthatnak a mentők 2018. január elsejétől, míg idén november elsejétől 12 százalékos lesz a növekmény. Összességében 2016 szeptembere és 2018 ősze között 67 százalékkal emelkedik a bérük az életpályamodell részeként, jelentette be ma Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a mentők napja alkalmából rendezett sajtóeseményen.

Minderre megvan a forrás az Egészségbiztosítási Alapban: idén 6,4 milliárd, jövőre pedig 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre, tette hozzá Balog Zoltán. Az emelésekkel egy mentőorvos bére 645 ezer, egy mentőápolóé 460 ezer, egy mentésirányításban dolgozóé 340 ezer forintra emelkedik 2018 novemberétől. Az életpálya további elemei a béremelés mellett a munkakörnyezet javítása, illetve a megfelelő munkaruha biztosítása.

A mentőszervezet 69 éve alakult, de a mentés kultúrája százharminc évre tekint vissza, van mire büszkének lenni Balog szerint, hiszen jelentős innovációkat adtak a magyarok, beleértve, hogy az első mentőautó magyar fejlesztés volt. Személyesen tapasztalta a miniszter, hogy a mentés szenvedély, ugyanis a családjában volt mentőápoló. A büszkeség mellett „fontos lenne, hogy megadjuk a megfelelő a megbecsültséget", fogalmazott.

Ennek kapcsán ismertette, hogy az elmúlt hat évben komoly fejlesztések valósultak meg, ugyanis 30 új mentőállomás épült, míg 97 épületet felújítottak – ez az összes állomás felét teszi ki. Személyes tapasztalatai szerint is vannak olyan mentőállomások, amelyek elfogadhatatlan állapotban vannak, ezért további lépésekre van szükség, s folynak ez ügyben az egyeztetések újabb forrásokért.

Megújult a mentés logisztikai háttere is, félezer (496) új mentőautó állt szolgálatba, és 193 beszerzése, gyártása pedig folyamatban van, ezek májustól érkeznek és állnak szolgálatba az állomásokon. Ezzel az összes eset- és rohamkocsit lecserélik, a régebbi, használható mentőautók pedig tovább szolgálhatnak.

Az OMSZ költségvetési támogatása jelentősen javult 2010-hez képest: akkor 22,5 milliárd forint jutott a mentésre, míg jövőre (az elfogadásra váró) költségvetésben 39,7 milliárd forint szerepel a terület számára az E. Alapban, érzékeltette számokkal Balog Zoltán a változásokat.

Több mint egymillió embernek nyújtottak segítséget az OMSZ dolgozói, mutatott rá Csató Gábor, a mentőszolgálat januárban kinevezett főigazgatója. Fontosnak tartotta a szakmai tudás javítását, a kompetenciák rendezését, a munkakörülmények javítását, a szakmai protokollok megalkotását. Mindezek folyamatban vannak, a munka megkezdődött, s ezzel együtt nagy volumenű munkaruha-beszerzést készítenek elő, tette hozzá azzal, hogy legfőbb céljuk még több élet megmentése. Az új járművek felszereltségénél figyelembe vették a mentők szakmai véleményét, jegyezte meg.

Köszönetet mondott a 7500 bajtársnak az OMSZ főigazgatója és Ónodi-Szűcs Zoltán is. Az államtitkár a miniszterrel együtt látogatott el a mentők napja alkalmából a KIOSK által szervezett eseményre, amelyre száz OMSZ-dolgozót hívtak meg, s ahol bemutatták az új járműveket.