• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Menzareform: merjük kipróbálni az új ízeket!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A közétkeztetési rendeletet uniós programmal igyekeznek minél szélesebb körben elfogadtatni.

Nemcsak jogszabály, hanem uniós projekt is segíti a szeptember elején életbe lépett „menzarendelet" érvényesülését, azaz a közétkeztetésben meghirdetett reform végrehajtását – derült ki ma a TÁMOP programot bemutató sajtótájékoztatón.
Az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektben konzorciumi tagként vesz részt a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).


Három fő csapásirány szerint igyekszik elérni a projekt a céljait, így például általános szemléletformálással, a közétkeztetésben érdekelt szolgáltatók képzéséhez szükséges oktatási anyagok kidolgozásával, illetve a konyhatechnikai jó gyakorlatok terjesztésével.


Mint Stündl László, a projekt szakmai vezető helyettese (Debreceni Egyetem) elmondta, hamarosan elérhető lesz az egyetemükön fejlesztett, mobilon és számítógépen is futtatható app, amely személyre szabottan segít az étrend összeállításában. A felhasználók beállíthatják saját paramétereiket (testsúly, magasság, testmozgás intenzitása stb.) az alkalmazás adminisztrációs felületén, és kontrollálhatják, hogy sikerült-e betartaniuk az ajánlott napi kalória-, illetve tápanyag-bevitelt.
A szemléletformálást segítik a projekt keretében készülő, az egészséges táplálkozást népszerűsítő információs kiadványok, gyerekeknek szóló mesekönyv, valamint receptgyűjtemény a közétkeztetésben szolgáltatók részére. Oktatófilmek készültek óvodásoknak, középiskolásoknak és a közétkeztetést végző szakembereknek, a társadalmi célú reklámokat pedig októbertől láthatja a lakosság.


Az első szakácsakadémiát szeptember 18-án tartották, az első roadshow 142 iskolás részvételével pedig szeptember közepén zajlott – az ország 35 településén 40 intézményt keresnek fel az országjárás során, ahol a kicsik játékos formában ismerkednek a zöldségekkel, gyümölcsökkel, a nagyobbakkal szakértők próbálják megértetni, miért fontos tudatosabban táplálkozni, többet mozogni ahhoz, hogy egészségesebben élhessenek.


Kajasuli című kiadvánnyal segíti az OGYÉI közétkeztetési rendelet társadalmasítását. A jogszabállyal hazánk konzekvensen és jó úton jár, fontos, hogy a közétkeztetés fókuszba került, hiszen a betegségek hátterében részben az étkezési anomáliák állnak, fogalmazott az OGYÉI főigazgatója, Pozsgai Csilla. Az elhízás mellett káros lehet a fiatalok mentális egészségére is a nem megfelelő táplálkozás, a kedvezőtlen állapot később is fennállhat a szokások rögzülésével, hívta fel a figyelmet.


Régóta készülődtek, így fellélegeztek, amikor végre életbe lépett a közétkeztetési rendelet, fogalmazott Martos Éva, az OGYÉI főigazgató-helyettese, s elmondta, hogy az évek során a tankonyhájukban főztek, laboratóriumukban mérték, roadshow-kra rohangáltak, hogy a közétkeztetés szereplőivel elfogadtassák, milyen fontos, mi kerül az asztalra. Arra buzdított, hogy merjük kipróbálni az új ízeket, mert ez az alapja minden változásnak.