• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MESZK: veszélybe kerülhet a kamarák működése

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A szakdolgozói kamara országos tisztségviselőinek felét érinti a lex Égerként ismert javaslat.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fél éve demokratikusan megválasztott országos tisztségviselőinek több mint a felét, elnököt, alelnököt, tagozati vezetőket, bizottsági elnököket le kell cserélni, ha az egészségügyi bizottság kedden beterjesztett módosító indítványát elfogadja a parlament. A kamara elnöke, Balogh Zoltán szerint a „lex Égerként" emlegetett indítvánnyal nem az a legnagyobb baj, hogy megválasztott személyeket távolít el a törvény erejével, hanem az, hogy szakmai köztestületek működését sodorja veszélybe. A MESZK elnöke csütörtökre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, és levélben fordul az ágazatot felügyelő miniszterhez és a javaslatot benyújtó bizottsági elnökhöz.

A MESZK 2004 végén alakult, tehát még nyolc éve sincs, hogy az egészségügyi szakdolgozók érdekeit képviseli. Ebből következik, hogy még egyik országos tisztségviselője sem tölthetett ki két ciklust a kamara szolgálatában. Ráadásul 2006-ban változott a rájuk vonatkozó jogszabály, tehát ismét újra kellett építeni a testületet. Tavaly újra változott a törvény, amely alapján megint választásokat írtak ki, és decemberben ismét tisztújítottak.

A 97 ezer ápolót, szakdolgozót képviselő kamara demokratikusan megválasztott vezetőinek akkor azt ígérték innen kezdődik az új időszámítás. A korábbi „vérzivataros idők" nem számítanak. Ez azért volt fontos, mert a törvény szerint minden vezető csak kétszer választható újra. A jogalkotók úgy tűnik, most, a választások után fél évvel meggondolták magukat: a benyújtott módosító javaslat szerint minden korábban betöltött pozíció, ha csak egy-két éves volt is, beszámít. Ennek megfelelően október 31-ével megszűnik a mandátuma és újra sem választható az a kamarai elnök, akit korábban már kétszer megválasztottak.

Sokak szerint mindezt az orvosi kamara vezetője, Éger István miatt találták ki, aki köztudomásúan csípi az egészségügyi kormányzat vezetőinek szemét. A fürdővízzel azonban, úgy tűnik, a gyereket is kiöntenék, hiszen a MESZK lehetőségeihez mérten mindig együttműködött az aktuális kormányzattal.

„Ahogy az ellátásban, úgy a kamarai törvényben is orvos és ápoló össze van kötve. Bár az is igaz, hogy a jó dolgokból nem ugyanúgy részesülünk, mint az orvoskollégák, a rosszakból viszont ugyanúgy." – mondta a MESZK vezetője.

Balogh Zoltán a Weborvosnak elmondta: az őket is érzékenyen érintő módosító javaslatra egy újságíró hívta fel a figyelmüket, mert hiába vettek részt a javaslattevő egészségügyi bizottság ülésén, ott senki nem szólt nekik a készülő tervezetről. Pedig egy ilyen helyzetben a kamara elnöke úgy gondolja, elvárható lenne, hogy hallgattassék meg a másik fél is. Épp ezért mindent elkövet, hogy amíg lehet, hallassa a kamara hangját: levelet ír az ágazatot felügyelő miniszternek és a javaslatot aláíró bizottsági elnöknek is, ezen kívül csütörtökre összehívta a MESZK rendkívüli elnökségi ülését.

Az elnök szerint ez a javaslat, különösen, ha megszavazzák és életbe lép, olyan erkölcsi veszteség a kamaráknak, ami már a szakmai munkát veszélyezteti. Hiszen hitelüket veszíthetik, és joggal merülhet fel a kérdés, van-e értelme, értéke az ezekben a köztestületekben folyó munkának.