• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliárdos plusz az E. Alapban vs. kifizetetlen kórházi számlák

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A visszatartott tvk-t úgy osztogatják, ahogy akarják.

Közel 27 milliárd forint megtakarítást(!) mutat az E. Alap az összevont szakellátás soron májusban az OEP adatai szerint. Elképesztő ez az összeg a jelen helyzetet ismerve: egyre türelmetlenebbek a beszállítók a kinnlevőségeik miatt, s egyre hangosabbak a kórházak az eladósodottságuk miatt. Többféle adat kering az adósságállományról, egyes becslések szerint a 30 napon túli adósság nagysága negyvenmilliárd forint körül mozog, s lényegében már most nyár elején elérte az ágazat a tavaly késő őszre kialakult helyzetet.

Ha azt mondják az ágazatra a szakértők, hogy egyik oldalon pazarlás, másik oldalon hiány mutatkozik, akkor a kialakult helyzetre nem lehet mást mondani, minthogy egyik oldalon a kifizetetlen számlák sokasága és az azokkal történő sakkozás, míg a másik oldalon az egyre jelentősebb nagyságúra növő, időarányosan nem teljesített finanszírozás áll. Hogy mi lehet az oka, jól tudják a kórházak menedzsmentjei. A „titok" kulcsa a visszatartott tvk (teljesítményvolumen-korlát). Magyarán: a kórházak, járóbeteg-ellátók nem kapják meg az összesen kiosztható tvk-t, annak egy része a büdzsében marad. Hogy mikor fogják kiosztani, egyelőre nem tudni, s azt sem, mégis mi alapján.

Nem véletlen, hogy az intézmények vezetői úgy érzik, a „jó fiúk" kapnak, a „rossz fiúk" nem, ezért bizony „jó fiúnak" kell lenni, például nem szabad panaszkodni a sajtóban stb.

Az adósságnövekedést a HBCs emelése állíthatná meg (2008 óta érdemben nem változott!). Szakértői becslések szerint egy súlyszám „előállítása" a kórházak számára 160-180 ezer forintba kerül, míg valójában csak 150 ezer forintot kapnak érte. Éves szinten tehát a kiosztott 1,2 millió tvk-val számolva körülbelül 18-20 milliárd forint – ami kódoltan hiányzik a rendszerből – elejét vehetné az újra és újra termelődő adósságnak. Ezzel és az adósság egyszeri rendezésével állhatna helyre az finanszírozás az egészségügyben.

Ám minden jel szerint szívesebben osztanak pénzt év végén, amire rá is állt a rendszer, s bár konszolidációnak hívják, valóban csak az adósság egyszeri kifizetésre jó, de az újratermelődés megakadályozására nem.

Most minden eddiginél alkalmasabbnak látszik a helyzet a pénzekért induló harcban, hiszen hazánk ellen megszüntették a túlzottdeficit-eljárást, így van esély, hogy valami mozduljon. Legalábbis ebben reménykednek a kórházi szektorban, illetve a háttériparban.

Az Orvostechnikai Szövetség június 27-én a kórházi adóssághelyzetről tart tanácskozást, ám információink szerint sem Szócska Miklós államtitkár (aki Egerben lesz a szakdolgozók kongresszusán), sem a GYEMSZI főigazgatója nem fog részt venni a fórumon, ami így akár egymás előtti siránkozássá válhat, de mindenki reménykedik még, hogy nem így lesz.