• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden mentőautóban lesz tablet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

4,1 milliárd forint uniós forrást fordítanak az OMSZ informatikai megújítására.

Soha nem volt akkora infrastrukturális fejlesztés az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 127 éves fennállása óta, mint az utóbbi négy évben. A 15 milliárd forintos uniós beruházásból 4,1 milliárdot az OMSZ informatikai, mentésirányítási rendszerének megújulására fordítottak, arra a területre, amely leginkább elmaradt a jelenkor elvárásaitól. A várhatóan május végére elkészülő fejlesztésekről pénteken tartottak szakmai konferenciát, amely előtt dr. Gyöngyösi Péter, az OMSZ projektekért felelős igazgatója tájékoztatta a sajtót.
A több mint 4 milliárd forintból a nagyobb részt az egységes mentésirányítási rendszer kialakításához szükséges informatikai fejlesztésre fordítják, a másik részt az integrált vállalatirányítási rendszer megvalósítására, amely egyébként szintén informatikai hátteret igényel.

A mentésirányítási beruházás magába foglalja egy új számítógép-központ és egy új irányítási centrum létrehozását is. Emellett minden mentőkocsiban lesz egy táblagép, amely összeköttetést biztosít majd a központtal. Ezeken az eszközökön minden információt megkaphatnak a mentősök az aktuális esetről. Hogy mind a 6-7 ezer OMSZ dolgozó értsen az új informatikai eszközökhöz, továbbképzéseket is tartanak majd, amelyek költségét szintén ebből az uniós forrásból fedezik. Jelenleg egyébként azoknak az oktatóknak a képzése zajlik, akik majd megtanítják a többieket a gépek kezelésére.

Szintén május végéig megtörténik az az informatikai fejlesztés is, amely összehangolja az országos 112-es segélyhívószámot a mentőszolgálat rendszerével, így a 104-es OMSZ szám mellett már ezen a hívószámon is fennakadás nélkül segítséget lehet majd kérni a mentősöktől.

A vállalatirányítási rendszer kiépítésével sokkal jobb lehetőség lesz a mentések pontos tervezésére, szervezésére, a mentőszolgálat hatékonyabb működésére.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője kiegészítésként elmondta, hogy a fejlesztések célja, hogy az esetek legalább 90 százalékában 15 perc alatt kiérkezzenek a mentők. Ez jelenleg 78 százalék. Emlékeztetett arra is, hogy a 15 milliárd forint uniós fejlesztési forrás fennmaradó részéből, tehát körülbelül 11 milliárdból 22 olyan új állomás alapkőletétele történt meg, amelyek az ország mentés szempontjából eddig lefedetlen részein létesülnek. Ezen kívül a meglévő mentőállomások közül is felújítanak 60-at, így mire lezárul a projekt, összesen 253 korszerű mentőállomásról érkezhet a segítség.

A szóvivő felidézte azt is, hogy szintén ebből a 11 milliárd forintból 178 új mentőautót vesznek, plusz 22 mentést segítő gépkocsi is érkezik, tehát augusztusra összesen 200 gépjárművel újul meg az OMSZ autóparkja. Ezen kívül minden megyei mentőközpontban felállítanak úgynevezett skill-laborokat, ahol szimulációs gyakorlatokon keresztül tanulhatják meg – nemcsak az OMSZ munkatársai – a mentéssel kapcsolatos ismereteket.