• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szűrés éjszakája: van, ahol éjfélig

Egészségpolitika Forrás: MTI

A megyei kórházak este 20 és 22 óráig várják a pácienseket.

Hosszabb nyitva tartással várják pénteken a szűrőállomások országszerte azokat a nőket, akik a szűrés éjszakája keretében szeretnének mammográfiai vizsgálatokra elmenni - mondta el a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Szervezet- és Minőségfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója pénteken az MTI-nek. Török Krisztina tájékoztatása szerint több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45-65 év közötti nőket, akik "behívót" kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra. A megyei kórházak este 20 és 22 óráig várják a pácienseket, de lesznek olyan helyszínek, amelyek éjfélig is nyitva lesznek.

A fővárosi Szent Imre Kórház, a Szent János Kórház, az Uzsoki utcai kórház 22 óráig, az Országos Onkológiai Intézet pedig éjfélig lesz nyitva - mondta példaként a főigazgató.

Török Krisztina elmondta még, arra kérték a GYEMSZI alá tartozó intézményeket, hogy ne csak a szűrést végezzék el, hanem egyéb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsadással is szolgáljanak.

Magyarországon az emlőrák a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak, a betegségbe több mint kétezer nő hal bele. Magyarországon minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Az egészségügyi államtitkárság azért kezdett a kampányba, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára.

Az egészségügyért felelős államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint a mammográfiai szűrésen kívül lesz lehetőség a különböző helyszínenként más és más vizsgálatokra, és egészségügyi tanácsadást is meghallgathatnak érdeklődők.

Pest megyében például tíz helyen tartanak tanácsadást a nem fertőző betegségek kockázati tényezőiről, az egészséges életmódról, valamint a védőoltásokról. Továbbá melanoma, nőgyógyászati, szájüregi, valamint urológiai tanácsadást, illetve szűrést, úgynevezett kilégzett szén-monoxid-mérést is tartanak. Más városokban csontsűrűséget mérnek, dohányfüggőségi és diabéteszrizikó-felmérést végeznek, de kardiológiai, szájüregi és mozgásszervi, valamint szemészeti vizsgálatra is lesz lehetőség. Mindezek mellett a testmozgás fontosságával kapcsolatban személyre szabott tanácsokat kaphatnak, és a betegjogokról is tájékozódhatnak az érdeklődők a különböző helyszíneken.

A teljes program a www.egeszseg.hu oldalon olvasható.