• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mindenki tartsa be a szabályokat, viselkedjenek felelősen!

Egészségpolitika 2020.03.19 Forrás: MTI nyomán
Mindenki tartsa be a szabályokat, viselkedjenek felelősen!

Az operatív törzs most nem tett javaslatot a szabad mozgás korlátozására, de eljöhet ennek is az ideje Lakatos Tibor ezredes szerint.

Az országos tisztifőorvos kiemelten kéri az emberektől, hogy legyenek fegyelmezettek, tartsák be a szabályokat és felelősen viselkedjenek. Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón szerdán Budapesten azt mondta: "Csak együtt tudjuk legyőzni a járványt".

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus különösen az idősekre veszélyes. A fiataloktól azt kérte: ne rendezzenek házibulikat, ne menjenek olyan helyre, ahol sokan vannak. Mindenkitől azt kérte, gyakran és alaposan mosson kezet, akik pedig külföldről tértek haza, vonuljanak önként házi karanténba.

Gyakorlatilag az ország egész területéről azonosítottak koronavírus-pozitív eseteket. Eddig 1803 mintát vizsgáltak és 58 fertőzött emberről tudnak.

Müller Cecília hangsúlyozta, az intézkedések mindegyikének célja, hogy minimalizálják a járvány terjedését azért, hogy "ellaposodott járványgörbe" alakuljon ki Magyarországon. Már ötödszörre módosították az eljárásrendet, amellyel az egészségügyi dolgozóknak, kórházaknak adnak iránymutatást. Ugyanakkor kiemelte, a járvány sikeres kezeléséhez önmagában nem elegendő az egészségügyiek és a hatósági szervek segítése, a lakosság kifejezett együttműködésére is szükség van.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, nem adható meg az a konkrét esetszám, amikortól már nem kell kontaktkutatást folytatni. Hozzátette, egy idő után már nem tudható, hogy ki kitől kapta meg a betegséget, hiszen a járvány csoportos terjedése esetén ez fennállhat. "Van az a helyzet, amikor már nem érdemes kontaktkutatást végezni, mert olyan nagy számban vannak megbetegedések" - fogalmazott.

Müller Cecília a betegek állapotáról általánosságban elmondta, a diagnosztizált és kórházban ápolt betegek nincsenek súlyos állapotban. Jelezte, az elkövetkező időszakban már nem lesz szükség feltétlenül kórházi ellátásra (karanténra) akkor, ha a klinikai tünetek nem súlyosak, elegendő a házi karantén is.

A szakember beszámolt arról is, hogy minden nap jelentenek a kórházak, hogy hol hány lélegeztető gép működik, hány van szabadon és hány tartalék berendezés van az országban.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arra a kérdésre, hogy nincs-e szükség az egészségügyi dolgozókat például kollégiumokban elhelyezni, hogy ne a családjukhoz menjenek haza, azt válaszolta, nem kell attól tartani, hogy az egészségügyi dolgozók tömegesen fertőződnének meg, de felkészültek a róluk való megfelelő gondoskodásra. Müller Cecília hozzátette: a múlt hét végén a megyei mentőállomásokon kialakított depók megkapták a védőfelszereléseket, ezeket oda fogják eljuttatni, ahol ténylegesen szükség van ezekre. "Ahol most van szükség védőeszközre, ott elegendő van" - jelentette ki.

Március 12-től kedd éjfélig 2817 hatósági házi karantént rendeltek el, és 5094 olyan ellenőrzést végeztek, amelynek során a hatósági házi karantén szabályainak megtartását vizsgálták. Ellenőrizték a kereskedelmi intézmények nyitva tartását korlátozó intézkedések betartását is, az önkéntes jogkövetés túlsúlyban van, de hét személlyel szemben már 350 ezer forint értékben szabtak ki bírságot a szabályok megszegése miatt.

Lakatos Tibor megköszönte a határátkelőkön és az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, továbbá köszönetet mondott a kereskedelmi egységekben dolgozókét, akik a lakosság ellátását kitartó lelkesedéssel látják el. Eddig minden egyes élelmiszer-szállítmány el tudott jutni a magyarországi telephelyre, még ha kis várakozás árán is. Elmondta: folyamatosan monitorozzák azt is, hogy a vírus helyzetét kihasználva kik azok, aki meg akarják károsítani a magyar embereket. Meg kívánják gátolni, hogy valaki hasznot húzzon ebből a rendkívüli helyzetből. Folytatják a kereskedelmi egységek ellenőrzését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segít ebben.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket tartanak, továbbá azt is vizsgálják, hogy a kereskedők által kínált termékek alkalmasak-e arra, amire eladják a vevőknek, azt meg kívánják gátolni, hogy bárki hasznot húzzon az állampolgárok szorult helyzetéből.

Ugyancsak kérdésre válaszolva megjegyezte: az operatív törzs nem tett javaslatot egyelőre a kormánynak a koronavírus terjedése miatt kijárási tilalomra vagy települések lezárására, de elképzelhetőnek nevezte, hogy eljön ennek az ideje. Leszögezte: nagyon alapos modellezés és számítások szükségesek egy ilyen intézkedéshez.

Legolvasottabb cikkeink